5. 12. 2022.

Predstavljanje brenda: Lorus

 
 
    Novogodišnji praznici se približavaju, a kada ljubitelj satova razmišlja o poklonu... pa, da kažemo da nam se jedan mali predmet najčešće mota po glavi. Budući da je sakupljanje satova izuzetno skupocen hobi, ponekad treba potražiti neku pristupačniju alternativu. Po mogućstvu, alternativu koja nema mnogo kompromisa kada je u pitanju kvalitet.
    Na scenu stupa Lorus!
 
Lorus RH925-NX9

    Lorus je jedan od brendova koje proizvodi i prodaje svetski poznata korporacija Seiko. Brend je prvi put lansiran u Evropi 1982. godine kako bi dopunio već popularne brendove Pulsar i Seiko, ali je zauzimao, i zauzima i dalje, pristupačniji cenovni rang. 
    Ta taktika je bila trenutni uspeh, nudeći ne samo pristupačne proizvode, već proizvode visokog kvaliteta, dizajna i tehnologije. Lorus sada nudi širok izbor satova u svojoj kolekciji proizvoda, zajedno sa svim standardnim funkcijama, a pored kvarcnih, Lorus nudi i automatske satove, što će mnogima biti zanimljivo. 
 
Lorus RT341-JX9
 
    Ko kaže da Seiko više nema pristupačne modele?
    Sve češće se čuje priča o tome kako je Seiko izneverio ljubitelje sa novom tržišnom taktikom:
    - cene su otišle gore,
    - kvalitet ne prati cene novih modela,
    - puno limitiranih verzija, koje gube poentu,
    - nema istinski novih modela, sve se reciklira.

    Iako se lično ne slažem sa stavkom da Seiko nije ponudio nešto više dok su cene skakale u nebesa, što je priča za neki drugi tekst, ne možemo a da ne vidimo da je sve manje modela u katalogu koji su zaista pristupačni.
    Pa ipak, postoji nešto što mnogi ne vide, ili odbijaju da primete. Seiko ima nekoliko podbrendova koji sada zauzimaju niži cenovni rang i nude sve ono što je Seiko nekada nudio. Ako hoćete delić istorije, delić onoga što je brend nekada bio, a ne želite da date mnogo novca za zaista kvalitetan sat, onda vrlo dobro pogledajte brend koji se zove Lorus!
 

    Mehanizmi koji pokreću Lorus satove su svi proizvedeni u Seiko fabrikama. Prvenstveno, to su kvarcni i solarni mehanizmi, ali tu i tamo mogu da se pronađu mehanički biseri, pravi delić istorije. Nose oznaku Y5, ali su to u suštini vrlo poznati mehanizmi serije 7S. Oni isti koji su pokretali čuvene modele SKX, Monster Gen. 1 i Seiko 5!
    Kada se tome doda činjenica da Lorus okupira cenovni rang od 20 do 200 evra, svako može pronaći ono što ga zanima i da bude u mogućnosti da to i priušti.
 
    Zanimljivi modeli
    Lorus im ogroman broj različitih modela, prosto je nemoguće sagledati ih sve. Princip je isti kao kada je Seiko svojevremeno imao milion i jednu verziju Petice – za svačiji ukus.
    Ovo su neki modeli za koje mislim da imaju najbolja i najlepša dizajnerska rešenja:
 
Ronilački stil
RL447
automatik

145 EUR

 Hronograf
RT351
kvarc

100 EUR

Pilotski stil
RH925
kvarc

80 EUR

 
 Vojni stil
RL413
automatik

100 EUR

 
 Digitalac
R2305RX9
kvarc

30 EUR


Elegantan stil
RL475
automatik

130 EUR



     Problem?
    Nije sve tako sjajno i bajno. Lorus satovi nude dosta za uložen novac. Pristupačni su i, po svemu sudeći, prilično izdržljivi i pouzdani. Međutim, ima jedan problem... jedan veliki, kineski problem.
    Tako je. Kineski omaž brendovi, diskutabilno, nude mnogo više za približno istu cenu. Lorus u ponudi nema safirno staklo, nema dobre narukvice sa punim linkovima, nema vrlo fine kopče... pa čak i manufakturni Seiko mehanizam zaostaje za mehanizmom NH35 koji se najčešće koristi u konkurentskim satovima. 
    Proizvođač je isti, ali NH35, koji je defakto 4R35, sledeća je i unapređena verzija 7S26 mehanizma. Ima hakovanje sekunde i ručno navijanje, što nedostaje staroj seriji 7S, koju je Seiko prestao da koristi. Lorus malo zaostaje u tom pogledu.
    Mada mnogi mogu da potvrde da je 7S pouzdaniji, i da ručno navijanje nije najbolje rešenje za automatik, kineski omaž satovi ipak nude noviji mehanizam sa dodatnim funkcijama, pa to treba uzeti u obzir.
 
RT353-GX9

 
    Nije sve tako loše!
    Lorus možda gubi na uporednom testu sa Kinezima, ali do tih kineskih omaž brendova je malo teže doći, bar u poređenju sa Lorus satovima. Moraju da se kupe onlajn, moraju da se čekaju, neretko i po više od mesec dana. Carina i dostava predstavljaju dodatni trošak, pa se čini da je odlazak u obližnji Seiko butik bolje rešenje. Pouzdanije rešenje, čak, jer imate i mogućnost reklamacije i servisa!
    Da ne govorimo o dizajnu. Lorus ipak ima da ponudi nešto originalnije modele, iako mnogi dosta podsećaju na poznatije satove. Ima svega za sve one koji ne vole ono što je u suštini prosta kopija dizajna koju nude kineski brendovi. Ko kako voli... izbor postoji uz kompromise.
 
Lorus Monako RM349-FX8

    Nostalgičari među nama postoje. Seiko ima jak kult pratilaca, i mnogi jednostavno osećaju i znaju da je ovaj japanski brend nekada nudio mnogo više. Stara tehnologija je mnogo puta oprobana, a kvalitet potvrđen, i to je ono s čime Lorus radi. 
   Šteta je što se Seiko odlučio da prekine proizvodnju starih ronilačkih satova, poput SKX modela, kao i stare Petice, ali mislim da je Lorus ne samo pravni, nego istinski naslednik tih pristupačnih satova koji traju ceo život.
      
Srdačan pozdrav,
Ivan R.

 

Нема коментара:

Постави коментар