8. 2. 2021.

Kako se koristi rotirajući prsten? – Školski čas IV


    Rotirajući prsten, rotirajući okvir ili rotirajuća korona (rotating bezel)  prepoznatljiv je deo satova ronilačkog stila. Zapravo, to je jedan od najbitnijih delova i funkcija dajvera (diver: ronilac), po kojem se izdvajaju od drugih ručnih satova.

    
    Sigurno je da ronilački satovi izgledaju sjajno zahvaljujući rotirajućim okvirima u raznim bojama sa markerima i brojevima na površini koji dodaju estetsku privlačnost. Međutim, šanse su da polovina ljudi koji poseduju satove sa rotirajućim prstenom zapravo i ne znaju tačno čemu on služi ili kako da ga koriste, a dizajnirani su da vam pomognu da izmerite sve, od vremena ronjenja, regatnih trka, pa sve do merenja vremena za kuvanje špageta! Naravno, za to vam je dovoljan i običan sat ili neka štoperica ako želite bolju preciznost merenja, ali kod ronilačkih satova, rotirajući prsten je odvojen od mehanizma sata i nema bojazni od prodiranja vode unutar kućišta prilikom okretanja. To je oprobana funkcija koja doprinosi da se ronilački satovi koriste kao izdržljiv alat koji meri vreme u teškim uslovima.
    Postoje dva načina kako se rotirajući prsteni pravilno koriste. Pa da krenemo!

Kako funkcioniše rotirajući prsten

    
Orient Kamasu sa plavim unidirekcionim rotirajućim prstenom
    
    Ako govorimo o ronilačkim satovima, rotirajući prsten se kreće samo u jednom smeru, suprotno od kazaljke na satu, što je svojevrsna sigurnosna zaštita. Ronioci su ove satove mnogo češće koristili nego danas kada postoje ručni ronilački kompjuteri. Logika kojom su se vodili inženjeri dajvera je da ukoliko se sat zakači pod vodom i prsten pomeri, moći će da se pomera samo u jednom smeru, unazad, i na taj način može isključivo doći do skraćivanja vremena ronjenja. U tom slučaju, ronilac će izaći ranije iz vode sa dovoljno kiseonika u boci. Da se prsten okreće u oba smera, kao kod nekih pilotskih i GMT satova, pomeranje unapred bi moglo dovesti do katastrofalnih posledica, tj. da roniocu ponestane vazduha pod vodom.
    Tip prstena koji se može okretati samo u jednom smeru i koristi kod dajvera se, dakle, naziva unidirekcioni rotirajući prsten ili unidirekciona rotirajuća korona. 
    Kako to možemo koristiti ovu zanimljivu funkciju sata?

    Prvi način:

    Kada je prsten u standardnom položaju, nivelisan sa markerima na satu, na poziciji 12 sati bi trebalo da se nalazi specifična oznaka, najčešće u obliku obrnutog trougla i tačkica sa svetlećom bojom, radi bolje orijentacije u mračnim dubinama. To je glavni ili početni marker koji označava nulu, od koje kreću markeri koji označavaju minute. Osnovni način korišćenja je da se prsten prosto rotira tako da glavni marker pozicionirate na veliku kazaljku, koja pokazuje minute.

Pozicija glavnog markera na velikoj kazaljci

    Na ovaj način imate obeleženo početno vreme, i kako minuti prolaze potrebno je samo da izbrojite koliko je prošlo od trenutka merenja vremena. Uvek obratite pažnju i na malu kazaljku ukoliko merite neki period duži od sat vremena, kao na primer koliko dugo putujemo kolima ili autobusom na zasluženi odmor.

    Drugi način:

   Takođe jako prosto i logično rešenje, osim što umesto brojanja minuta, sada se bavimo odbrojavanjem. 
    Glavni marker treba pozicionirati unapred onoliko minuta koliko želite da merite i, jednostavno, kada minutara stigne do glavnog markera, vreme je isteklo.

Pozicija glavnog markera deset minuta unapred

    Primer, želite dobro da skuvate jaje, i to će trajati 10 minuta. Naštelujte rotirajući prsten sa glavnim markerom 10 minuta unapred i ne zaboravite da proverite sat s vremena na vreme.
    
    ...i to je sva mudrost. Rotirajući prsten je zaista prost i genijalan izum u svetu satova, koji pomaže kod merenja proteklog vremena na siguran i bezbedan način po sam mehanizam sata.

Нема коментара:

Постави коментар