9. 11. 2020.

Kako da odredite strane sveta uz pomoć sata? – Školski čas I

 

    Dobro došli na blog Samo čas, i dobro došli na prvi Školski čas! Premijerno vam predstavljam ovaj serijal kratkih edukativnih tekstova vezanih za horologiju i satove.
    Za ovaj prvi broj, pokušaću da vam što jednostavnije i što zabavnije objasnim kako da odredite strane sveta uz pomoć ručnog sata. Tu veštinu sam naučio u vojsci, dok sam bio polaznik Škole za rezervne oficire. Čuveni ŠRO, za one koji vole vojne skraćenice.
    Dakle, čas počinje!
 
    
   Zamislimo sledeću situaciju: Nalazite se u prirodi, na nepoznatom terenu. Morate da dođete do prvog najbližeg naselja, koje se nalazi negde severno od vas, a vi nemate kompas. Postoje mnogi načini da se odrede strane sveta, ali mi ćemo se usredsrediti na ovaj nama, zaljubljenicima u satove, najzanimljiviji!
    Ručni sat ne pokazuje samo vreme i nije samo statusni simbol koji krasi zglob. Ručni sat takođe može da bude i alat za preživljavanje u prirodi!
    Ako živite na severnoj hemisferi, što i jeste slučaj za sve nas koji živimo u Evropi, sve što treba da znate jeste da je u podne Sunce na jugu u odnosu na vaš položaj. To je lako zaključiti ukoliko samo pogledate na sat i tačno je 12 sati. Okrenite leđa suncu i gledate u pravcu severa. Međutim, ako to nije slučaj, treba uraditi sledeće:
    Uzmete sat u ruku, položite ga vodoravno, kao kad biste u ruci imali kompas. Uperite malu kazaljku u pravcu sunca. Pronađite polovinu pravca između male kazaljke i markera koji obeležava 12 sati. Ta polovina je pravac JUG, kao što je prikazano na slici:

    Kada znate gde je jug, lako je pronaći i ostale strane sveta. Sever je direktno nasuprot jugu. Levo od juga je istok, a desno je zapad. S vremena na vreme proveravajte pravac uz pomoć sata, ponovnim merenjem.
    Važno je napomenuti da je leti sat pomeren unapred, zbog letnjeg računanja vremena. Zbog toga treba da tražite sredinu ugla između male kazaljke i 13 časova, umesto 12 časova.
    Ako nosite digitalni sat, pa nemate kazaljke, sve što treba da uradite jeste da uzmete grančicu i nacrtate na zemlji analogni sat sa kazaljkama koje pokazuju tačno vreme, ali sa malom kazaljkom u pravcu sunca. Ili koristite papir i olovku, ako su vam pri ruci.
    Mnogi satovi, poput meni omiljenog Alpiniste, imaju rotirajući prsten sa obeleženim stranama sveta, što olakšava posao.

Seiko Prospex Alpinist sa unutrašnjom rotirajućom koronom

    Takvi satovi su i dizajnirani sa namerom da se nose tokom boravka u prirodi, za sve hajkere, planinare i avanturiste i da olakšaju orijentisanje u prirodi. Međutim, kako biste pravilno koristili rotirajuću koronu sa obeleženim stranama sveta na takvim satovima, morate znati kako da koristite kazaljke sata i sunce, kao što sam vam već objasnio u prethodnom delu teksta, inače vam ni ovaj sat neće mnogo koristiti.
 
    To bi bilo sve za ovaj čas. Čitamo se uskoro. Veliki pozdrav! 

Blog:           samocas.blogspot.com 

Instagram:   samo_cas
 
 
Ivan R. 

Нема коментара:

Постави коментар