18. 11. 2020.

Sat od ugljeničnih vlakana: Casio G-Shock GA-2100 (recenzija)


  G-Shock GA-2100 je, izgleda, najpopularniji novi model koji je Casio izbacio u poslednje vreme. Analogno-digitalni prikaz vremena upakovan je u jednostavan oktagonalni dizajn, nasleđen od originalnog DW-5000C, bez žrtvovanja izdržljivosti i funkcionalnosti! Smola visoke čvrstoće, ojačana ugljeničnim vlaknima, omogućava izradu kućišta tankog samo 11,8 mm, što je najtanje od svih G-Shock modela.
  Da li je upravo debljina kućišta od ugljeničnih vlakana doprinela popularnosti ovog modela?
 Svakako je pomogla. Ugljenična vlakna se uveliko koriste u automobilskoj industriji, gde je svaki skupoceni superautomobil izrađen od ovog savremenog, laganog i izuzetno čvrstog materijala. Retkost je naći ovakvo napredno tehnološko rešenje u satu koji košta oko 100 evra, što ga čini dostupnim mnogima.
 
Prvi modeli iz linije GA-2100: stelt crni, crveni i klasik crni
 
  Dizajn je svakako imao svoju ulogu u popularnosti ovog modela. Ne samo da je ovo najtanji G-Shock ikad napravljen, nego je i sama veličina Carbon Core kućišta kompaktna, oko 45 mm. U odnosu na standardne G-Shock modele, veličine od 50 i više milimetra, GA-2100 je postao ljubimac među širom populacijom koja voli nešto manje satove na zglobu i zapao za oko čak i ljudima koji nisu voleli ovu liniju izdržljivih, ali glomaznih satova.
  Prvi modeli iz linije su predstavljeni 2019. godine. Tokom perioda od narednih nekoliko meseci predstavljene su još tri urbane verzije veselih boja. Svi su donekle ispirisani nekim prošlim modelima, imaju moderan dizajn kompaktne veličine, izuzetno su izdržljivi i precizni.
  Početkom 2020. godine je predstavljeno još verzija i trenutna ponuda izgleda ovako:



   Ukoliko vam se baš nijedan od modela ne sviđa, ne brinite. Zbog velike popularnosti, na tržištu su se pojavili mnogi delovi za modifikovanje GA-2100. Pored menjanja gumenog kaiša u drugu boju, što je poprilično lako na ovom modelu, jedan od najpopularinijih modova jesu metalno kućište i narukvica.

Royal Oak metalni mod za GA-2100

  Da li slučajno ili namerno tako dizajniran, zbog sličnosti sa čuvenim Audemars Piguet Royal Oakovaj mod je najprodavaniji, a Casio G-Shock GA-2100 je zaradio nadimak Casioak.

Audemars Piguet Royal Oak i Casio G-Shock GA-2100  Casioak

  Odlučan da imam robustan sat koji ću najčešće nositi za vreme boravka u prirodi i inspirisan svojom vojnom prošlosti i obukom, rešio sam da odaberem maslinasto zeleni model, koji se nešto kasnije pojavio u prodaji kod nas, referentne oznake: GA-2100-SU.
 
Casio G-Shock GA-2100-SU
 
   Brojčanik kombinuje analogni i digitalni prikaz. Štelovanje sata se vrši preko digitalnog displeja, uz pomoć četiri dugmića sa strane kućišta, a kazaljke se, shodno tome, automatski postavljaju na svoje mesto i prikazuju tačno vreme. Na poziciji 9 sati nalazi se podbrojčanik koji pokazuje dan u nedelji, a na poziciji između 3 i 6 sati imamo mali romboidan digitalni ekran. Na njemu se prikazuju sekunde i sve one standardne funkcije koje imaju G-Shock satovi:
    - datum: nameštanjem godine, kalendar prikazuje tačan datum;
    - svetsko vreme: sat prati pedeset vremenskih zona;
    - tajmer: odbrojava podešeno vreme;
    - štoperica: meri sate, minute, sekunde i stote delove sekunde;
    - alarm: sat ima pet alarma, koji se mogu individualno štelovati.

***
 Lifehack: Ukoliko istovremeno pritisnete dva dugmeta sa oznakama mode i light, kazaljke će se automatski pomeriti sa digitalnog displeja, ukoliko ga zaklanjaju, kako bi ste mogli lakše da koristite funkcije sata.
***
  Sat, naravno, poseduje i pozadinsko osvetljenje. Pritiskom na gornje desno dugme, digitalni displej se osvetljava, ali se pali i dodatna lampica sa strane koja osvetljava ceo brojčanik. Česta upotreba osvetljenja može drastično skratiti vek trajanja baterije, koja je deklarisana od 2 do 3 godine, zavisno od upotrebe raznih funkcija sata.


  Budući da je ovo punokrvan G-Shock, izdržava udarce i šokove prilikom pada sa minimum 10 metara visine, ili čak više, zahvaljujući ugljeničnom kućištu i maloj težini. Sat je moguće koristiti i za vodene sportove i ronjenje do dubine od 200 metara, ili pritiska od 20 bara. Kvarcni modul je izuzetno izdržljiv i na magnetizam, tako da je sat moguće bez problema koristiti i u uslovima pojačanog električnog i magnetnog zračenja.
    
  
  Ukoliko želite G-Shock manjih dimenzija, morate gledati u pravcu digitalnih modela, iako su malo debljeg kućišta. Izbor je jako sužen kada su u pitanju modeli sa analognim prikazom. Većina su, po mom mišljenju, ogromni. Međutim, ovaj Casioak prilično dobro stoji na mom zglobu obima od 18 cm.
   Mnogi ljubitelji satova ne vole analogno-digitalnu kombinaciju na ciferu. Ovaj model bi mnogo bolje izgledao samo kao potpuno analogni sat, međutim, verovatno bi imao manje opcija. Stoga, ovde je svakako načinjen kompromis. 
  Ono što mnogima smeta jeste nesimetričnost cifera. Bilo je tu mnogo boljih rešenja, umesto romboidnog digitalnog displeja i analognog podcifera za prikaz dana u nedelji. Moje idealno rešenje bi bilo da su stavili dva okrugla digitalna displeja za prikaz raznih funkcija sata, u stilu hronografa, ili jedan veći pravougaoni displej koji bi prikazao veće cifre, lako čitljive.  Međutim, sve je stvar ukusa, i priznajem da sam prestao da primećujem tu malu dizajnersku manu tokom vremena. Pomaže to što je digitalni displej crn i lepo se stapa u crnu pozadinu brojčanika.
    

  Što se tiče funkcionalnosti, GA-2100 nema mana. Za sve ostalo mora da postoji mali period prilagođavanja, kao i za sve u životu. Ako ste se odlučili da nosite određeni sat, određene boje, niko vam ne može reći da taj sat ne valja. Pogotovo što je svaki G-Shock pravi mali tenk i uz povremeno menjanje baterije, trajaće vam jako, jako dugo.
    
    Više o G-Shock satovima: G-Shock  Istorija legende!
    Više o satovima iz moje kolekcije: Citizen i Orient



Srdačan pozdrav, 
Ivan R.

1 коментар: