28. 9. 2020.

Elegantni sportista: Citizen Eco Drive Chronograph (recenzija)

    Kao japanolog, proučavao sam japansku kulturu, jezik i istoriju, logično je bilo da u svojoj kolekciji imam prvenstveno japanske satove. Uz svo dužno poštovanje prema Švajcarcima, Nemcima, Francuzima i ostalim proizvođačima, japanski satovi su nešto što mene zanima najviše i s obzirom na pristupačnost cene i izuzetnost kvaliteta, ti satovi su nešto što može da bude prilično zastupljeno u kolekciji ljudi sa naših prostora. Danas ću vam predstaviti jedan sat iz svoje privatne kolekcije, sat marke Citizen, i to solarni hronograf!
Za one koje zanima, referenca sata je 7n1030157, ali u ovom tekstu ćemo se držati naziva Citizen Eco Drive Chronograph.

    Jedna od najvećih kompanija koja proizvodi satove i komponente za satove na svetu jeste Citizen kompanija. 
 
    Kompaniju su 1930. osnovali japanski i švajcarski investitori, mada koreni sežu dublje u prošlost. Naime, novonastala kompanija je preuzela istraživački institut Shokosha (osnovan 1918.) i nekoliko postrojenja montažnog pogona koji je u Jokohami 1912. otvorio švajcarski časovničar Rodolf Šmid (Rodolphe Schmid). Marku Citizen, Šmid je prvi put registrovao u Švajcarskoj 1918. godine za satove koje je prodavao u Japanu. Razvoj ove kompanije podržao je 1920-ih japanski plemić, političar i ljubitelj satova - Goto Šinpei sa nadom da satovi mogu postati pristupačni široj javnosti, jer Japan u to vreme nije bio bogata zemlja, te skupi švajcarski satovi nisu bili prodavani.
 
    Danas je Citizen ogroman konglomerat, koji pod svojim okriljem drži poznate švajcarske i američke proizvođače satova, kao što su Alpina, Frederique Constant, La Joux-Perret i Bulova. Pored skupocenih satova koji mogu da koštaju i po nekoliko hiljada evra, Citizen i dalje proizvodi i pristupačne satove, a pod svojim okriljem drži i poznatu kompaniju Q&Q koja proizvodi najpristupačnije satove na bilo kom tržištu, koji za razliku od jeftinih kineza, koliko toliko drže kontrolu kvaliteta. Ne čudi da su Citizen satovi izuzetno trajni i precizni, tako da sam morao da imam bar jedan u svojoj kolekciji japanskih satova.
 
Citizen Eco Drive Chronograph
 
    Sat je u mojoj kolekciji više od tri godine i definitvno je opravdao tadašnju cenu od 220. Kućište sata je u divnoj boji roze zlata, koja pod određenim uglovima podseća na bronzu, čemu dodatno doprinosi braon prsten koji uramljuje cifer sata. Dimenzija kućišta je 43 mm, ali zbog linete sa ispisanim brojevima, koja lepo zaokružuje podbrojčanike, kao i zbog nešto kraćih kazaljki, sat ne deluje tako veliko. Dužina između krajeva ušica je takođe kompaktna, 47 mm, tako da sat fino stoji na ruci, čak i kod osoba sa nešto tanjim zglobovima. 
 
 
    Debljina kućišta je 11 mm, zahvaljujući tananom Eco Drive mehanizmu. Sa strane, na poziciji „3 sata”, stoji krunica, koja služi za podešavanje vremena i datuma, i dva tastera sa obe strane krunice za kontrolu hronografske funkcije. Gornji služi za pokretanje i pauziranje, dok je donji taster za resetovanje te funkcije.
 
    Razmak između ušica je 22mm, na koje je prikačen kožni kaiš te veličine. Na tržištu kod nas ima dosta verzija i boja kaiševa za satove u toj veličini, tako da je menjanje moguće. Na slikama je antilop kožni kaiš koji sam stavio umesto originalnog braon kaiša koji se dosta istrošio posle dve godine nošenja. 
 
 

    Cifer, kojeg pokriva mineralno staklo, u braon je boji, i, pošto je u pitanju hronograf, izgleda prilično komplikovano. Sati i minuti su obeleženi metalnim indeksima, ali i isprintanim brojevima na lineti. Sa spoljne strane su ispisani sati, a sa unutrašnje strane indeksa su sitno napisani minuti. Na poziciji „12 sati” je narandžasti trougao, a ispod njega poznatim fontom ispisan naziv kompanije Citizen. Na ciferu dominiraju tri podbrojčanika, što i jeste odlika mnogih hronografskih satova. Podbrojčanici su fino izvedeni, oivičeni metalnim prstenom sa crnim markerima, te su lako čitljivi.

    Levi podbrojčanik i velika sekundara miruju dok se ne pokrene komplikacija hronografa, ili prostije rečeno, miruju dok se ne pokrene štoperica. Dok velika sekundara prikazuje protok vremena, i to u petim delovima sekunde, podbrojčanik prikazuje minute, i to do 60 minuta.

    Donji, manji podbrojčanik jeste mala sekundara, koja uvek radi, i ona preuzima ulogu sekundare sata, pošto velika služi samo kao štoperica. Desni podbrojčanik prikazuje vreme od 24 časa, ili popularnije na zapadu AM / PM vreme.

    Na poziciji „4:30” izrezan je mali prozor koji prikazuje datum. Kazaljke su standardne, fino obrađene sa malo fluoroscentne boje, koja svetli plavičasto u tmini, ali indeksi i brojevi nisu osvetljeni, pa je malo teže odrediti koliko je sati u potpunom mraku.

    Međutim, hronografi i nisu namenjeni da se gledaju noću, već po danu, uglavnom na raznim trkama i sportskim manifestacijama, tako da tu nemam zamerku. Ono što je za hronografe bitno, to je preciznost!

    U pozlaćenom kućištu ovog Citizen sata kuca Eco Drive srce! To je čuveni Citizen kvarcni mehanizam koji ne koristi standardnu bateriju za napajanje, već svetlost putem solarnih panela. Energija se dobija od bilo kakvog izvora svetlosti, ne samo sunčeve, iako se na suncu najbrže puni. Solarni punjač je tako moćan da za samo sat vremena nošenja po danu može da napaja mehanizam čitavih 6 meseci u potpunom mraku. Citizen tvrdi da solarna baterija može da traje više od 10 godina, a istraživanja su pokazala da i posle 20 godina rada baterija zadržava i do 80% kapaciteta. To znači da kod ovog mehanizma nema odlaska kod sajdžije svake dve do tri godine da nam zameni bateriju.

    Osim ove ekonomičnosti, Citizen Eco Drive odlikuje i već pomenuta preciznost. Naime, tačnost rada fabrički je navedena u okviru ±20 sekundi mesečno pri normalnom temperaturnom opsegu od 5 do 40°C, a prikazani model je na testu pokazao mnogo bolji rezultat, od +5 sekundi mesečno! Pritom, treba naznačiti da, ako je baterija praznija, tj. ako držite sat duže od 3 meseca u kutiji, van domašaja svetla, on počinje da kasni, sve više i više, dok potpuno ne stane posle 6 meseci. Stoga, najbolje je sat nositi s vremena na vreme ili ga držati negde gde ima slobodan pristup svetlosti.

    Citizen Eco Drive Chronograph 43 mm je pametno izveden sat izuzetne završne obrade, inspirisan retro dizajnom hronografa iz prošlosti. Krajnji rezultat je sat koji može da odaje ton modernog osećaja, a pritom ne oduzima šarm stare škole. Iako su hronografi zamišljeni kao alat za precizno merenje vremena, ovaj konkretan model odiše elegancijom, te sasvim lepo izgleda i u specijalnim prilikama, nošen uz odelo i kravatu. Leto je iza nas, a jesen polako boji svet u nijanse koje ovaj sat odražava, pa verujem da će se mnogo češće naći na ruci ovih dana.



    Ukoliko imate nedoumica oko termina, pročitajte ovaj članak. A ako želite da vidite još zanimljivog sadržaja i slika ovog sata, posetite nas na Instagramu: 
 


 

 

Нема коментара:

Постави коментар