10. 10. 2023.

Da li nam je zaista potreban navijač za sat?


Ako ste strastveni kolekcionar satova, verovatno ste čuli za navijač za satove i raspravljali o tome da li vam je potreban u životu. 

Za one koji nisu imali dodira sa ovom temom, dozvolite da objasnim. Najjednostavnije rečeno, navijač za satove je najčešće kutija koja služi da navija vaš automatski sat kada ga ne nosite. Pišem automatski sat, ali u teoriji je moguće navijati još Kinetic i Spring Drive mehanizme, mada se to pokazalo malo teže u praksi. 

 

Grand Seiko Snowflake SBGA211;
Spring Drive mehanizam koji se navija pomoću rotora, kao automatik


Automatski satovi se oslanjaju na kretanje ručnog zgloba korisnika da namotaju glavnu oprugu, koja je glavni izvor energije sata. Kada sat ostavite da stoji tokom dužeg vremena, prestaće da radi. Ovo može biti smetnja ako želite da nosite svoj omiljeni sat posle nekoliko dana, a u žurbi ste.

Navijač za sat se obično sastoji od motorizovane osnove i rotacionog bubnja ili jastučića koji drži sat. Baza rotira bubanj ili podlogu kružnim pokretima, oponašajući prirodno kretanje ručnog zgloba tokom hoda. Ovaj pokret pomera rotor, koji namotava glavnu oprugu sata i održava ga u radnom stanju.

 

Automatici se navijaju pokretom ruke,
u tom pogledu, navijač za sat je koristan

 

Dakle, ideja navijača za satove jeste da imitira pokrete ruke. Međutim, često se postavlja pitanje da li je to dovoljno dobro za sat?

 

Šta kažu oni koji ih koriste?

Glavno i osnovno, korist navijača za satove jeste ta što održava rad sata i time otklanja nepotrebno štelovanje vremena, dana, datuma i ostalih funkcija koje sat može da ima. Na ovaj način, satovi su uvek spremni da se stave na zglob u trenutku.

Druga prednost je to što štedi vreme i trud ručnog navijanja mehanizma. Iako mnogi kolekcionari uživaju u ritualu navijanja satova, to može da oduzima mnogo vremena ako je kolekcija poveća. 

 

Grand Seiko SLGH005,
sa 80 sati rezerve snage, navijač možda i nije toliko potreban

 

Vreme štelovanja sata je duže ukoliko imate satove sa više komplikacija. Kutija može biti korisna da održava tačan dan, datum, mesec i godinu kod satova sa večnim kalendarom, ili ako imate sat sa komplikacijom mesečevih mena, koja zna da bude vrlo komplikovana za nameštanje.

 

Oreint Star Moon Phase
Retko ko ima vremena da podesi mesečevu menu

 

Bitna stavka koju navode neki jeste da navijač satova smanjuje habanje mehanizma. Polazeći od ideje da su mehanički satovi napravljeni da rade, duga nepokretnost delova može loše da utiče na mehanizam. 

Konstantan rad održava ulje u mehanizmu dovoljno viskoznim, ali postoji još jedan razlog. Kada ručno navijate sat, postoji rizik od prenamotavanja i oštećenja mehanizma. Korišćenje navijača otklanja tu malu šansu da pokvarite sopstveni sat.

 

Navijač ne mora uvek da bude drvena kutija...
Orbita Futura Black


Pored svega navedenog, navijač za satove je praktično rešenje za skladištenje više satova i dodaje estetskoj privlačnosti kolekciji.

 

Šta kažu oni koji su protiv njih?

Neki smatraju da su navijači nepotrebni uređaji, precenjeni i marketinški naglašeni od strane uticajnih ljudi u zajednici kolekcionara satova. Mnogi You Tube prezenteri ih imaju, a te mehanizovane kutije lepog dizajna krase studio u kojem snimaju video-recenzije. 

 

Bernard Favre Watch Winder, žiroskopski navijač koji
stvarno može da ulepša prostor!


Ono što se najviše navodi kao razlog nepotrebnosti istih jeste to da satovi ne bi trebalo da se pokvare zbog toga što se ne nose. 

Tačno je da ulje kojim je mehanizam podmazan može da se osuši, ali to bi trebalo da bude posledica starosti i temperature, a ne zato što ga ne koristite. Pored toga, tehnologija u modernim satovima je evoluirala, pa se koriste sintetička ulja za satove koja ne koagulišu. 

Neki čak smatraju da navijači satova uzrokuju više štete nego koristi. Pošto održavaju vaš sat kontinuirano u radu, mogu izazvati habanje zupčanika i osovina vaših satova. 

 

Jeftini navijači ne samo što mogu oštetiti vaš sat,
ponekad izgledaju užasno!

 

Najveći problem jesu jeftine kutije nešto lošijeg kvaliteta. Morate da razumete da navijači imaju pokretne delove, koje pokreće elektromotor. Da li je izolacija urađena kako treba, pa satu neće škoditi magnetizam koji elektromotor proizvodi? Da li je mehanizam okretanja dobro i kvalitetno urađen, pa ne proizvodi vibracije koje bi štetile radu vašeg sata?

 

O čemu treba voditi računa

Apelujem da razmislite i o izdržljivosti vaših satova. Proizvođači satova i iskreni časovničari se nadaju da ćete obožavati svoj sat. Oni žele da ga nosite ceo dan, svaki dan. Bez obzira na to da li se navija na zglobu ili u kutiji, uvek postoji mogućnost preopterećenja vašeg sata. Oni to znaju, i danas su satovi napredovali dovoljno da izdrže ta preopterećenja. 

Međutim, to nije bio slučaj pre, stoga dobro razmislite pre nego što stavite svoj vintage sat na navijač...

 

King Seiko 5262-7040 Chronometer
Pažljivo sa starim satovima, navijač za satove im ne prija


Da li vam je zaista potreban navijač za sat? Odluka je samo vaša.

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар