22. 11. 2023.

Boje leta: Citizen NY0120-01X (predstavljanje)


Citizen nas uvek prijatno iznenadi sa novim modelima. Ponekad je dizajn malo... preteran, ali ljubitelji satova ponekad vole da vide neklasičan dizajn koji osvežava pomalo tradicionalističku industriju časovničarstva. Međutim, s vremena na vreme Citizen predstavi sat klasičnog dizajna, koji jednostavno pogađa u metu.

Najbolje od svega je cena! Citizen Promaster Marine Automatic Diver Challenge NY0120-01 impresionira svojim čistim ronilačkim dizajnom i, naravno, svojim karakteristikama kao što su izdržljivost ili usklađenost sa ISO 6425. Sve to za nepunih 300 evra, a ako se potrudite, uz dobre popuste pred kraj godine, mogu se naći i za oko 200 evra i niže!

Šta nudi novi Citizen Promaster Marine?

Kako pripada Promaster Marine seriji, Citizen NY0120-01 modeli će vam služiti ne samo tokom plivanja i ronjenja, već i tokom svakodnevnih aktivnosti. 

 

Citizen Promaster Marine NY0120-01
stvoreni za plažu i more


 

Kućište sata je napravljeno od nerđajućeg čelika, a kaiš od gume, mada postoji i nešto skuplja opcija sa čeličnom narukvicom. Prečnik sata je za mnoge idealnih 41 mm. Krunica je ušrafljujuća i potpisana Promaster strelicom. 

Pored malih dimenzija, sat je vodootporan do 200 metara dubine, saglasan po ISO 6425 standardu, što se može prepoznati po natpisu Diver's na brojčaniku.

 

Favorit mnogima, narandžasti NY0120-01ZE

 

Sat pokreće manufakturni kalibar 8204 sa funkcijom automatskog namotavanja i hakovanja – zaustavljanje sekundare izvlačenjem krunice na drugu poziciju. Mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 bph ili 3Hz i ima 21 rubin. Budući da je ovde reč o Promaster modelu, mehanizam je opremljen Parashock sistemom, Citizen patentom koji povećava otpornost pokreta na udarce i trzaje. 

 

Čitljivost noviteta je impresivna

 

Zgodna karakteristika je prikaz datuma i dana u nedelji, koji se nalazi na tradicionalnoj poziciji od tri sata, na šta su mnogi naviknuti. Dan i datum, iako su upadljivi, ne remete čitljivost, a u mraku nema problema da se vidi koliko je sati zahvaljujući dobroj luminescenciji na kazaljkama i indeksima.

Brojčanik je zaštićen mineralnim staklom, što je nekome mana, međutim, safirno staklo je malo teže videti u ovom cenovnom rangu.

 

Žuta inspirisana letnjim suncem,
Citizen Promaster Marine NY0120-01X

 

Ono što ovaj Citizen novitet izdvaja od mase drugih je zanimljiv ciferblat. Pored veselih letnjih boja koja tamni ka obodu fume stil, primetna je i zrnasta tekstura peska na površini brojčanika. Markeri su nalepljeni, što pojačava trodimenzionalnost i osećaj da je sat mnogo skuplji.

Brojčanik lepo uokviruje jednosmerni rotirajući okvir od 120 klikova. Kod većine varijanti je crne boje, osim kod zelenog i plavog modela gde je okvir u boji ciferblata. Rotirajući okvir svih modela ima klasične ronilačke oznake minuta i svetleću tačku na poziciji 12 sati.

Kazaljke su ostavile slabiji utisak. Nemaštovita satna kazaljka mercedes stila i prekratka sekundara deluju kao da su preuzeti od nekog drugog sata. No, uočljive su i dobro svetle u mraku.

 

Svi NY0120-01 modeli trenutno u ponudi

 

U svakom slučaju, novi Citizen Promaster automatski satovi su odličan izbor za vrele letnje dane, ili da se razbiju katkad depresivni zimski dani. Cena je konkurentna, a kvalitet neosporan!

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

 

Нема коментара:

Постави коментар