14. 6. 2024.

O King Seiko taktici

 

Kada govorimo o Seiko satovima, nekoliko stvari se naglašava.

Prvo je da Seiko nudi dobar odnos cene i kvaliteta, što danas možda nije primetno kao nekada. Jeste, poskupeli su satovi, ali sve je poskupelo... šta da se radi.

Drugo je to da Seiko ima model u skoro svakom cenovnom rangu, od najpristupačnijih do luksuznih.

Znamo i podelu unutar Seiko grupacije: 

Grand Seiko pomera granice završne obrade sa posebnom naklonošću prema preciznom merenju vremena, i u tome se takmiči sa luksuznijim švajcarskim imenima, kao što su Rolex, Blancpain, Omega, i dr. 

 

Grand Seiko Tentagraph SLGC001, hi-beat automatic,
sat koji pomera granice u časovničarstvu

 

Klasični Seiko, naprotiv, deluje u univerzumu vrednosti. Osim nekoliko kolekcija, najstariji japanski časovničarski brend ima tendenciju da proizvodi satove koji se prodaju za manje od 1.000 evra, koji bi trebalo da ponude robustnu izdržljivost i pristup svetu mehaničkih satova.

Problem je u tome što se stvara sve veći razmak u cenovnom rangu – Grand Seiko pomera visinu cene osnovnih modela. Iako su kupci spremni da izdvoje od 5-6.000 evra i daleko više za jedan GS, par hiljada za određeni Seiko model mnogima deluje kao ludost. Jednostavno, ne vide vrednost takvog modela, ma koliko dobru završnu obradu imao. 


Seiko Spring Drive GMT SNR053
sa cenom od 5.500 evra, ozbiljno je ušao u Grand Seiko zonu

 

Primera radi, Seiko SNR053, sa slike iznad, napravljen je u Grand Seiko fabrici, potpuno in-house. Najbolji Grand Seiko stručnjaci su koristili najbolje materijale uz najrigorozniju kontrolu kvaliteta. Korišćen je izuzetno napredan, Spring Drive mehanizam sa izuzetnom završnom obradom i preciznošću od +/- 15 sekundi na mesečnom nivou, i ima čak tri dodatne funkcije: GMT, datum i indikator rezerve snage. 

Međutim, taj kvalitet iziskuje i grandioznu cenu – 5.500 evra. Po specifikacijama identičan Grand Seiko Spring Drive SBGE295 košta par hiljada više!

 

Grand Seiko Spring Drive SBGE295,
cena 7.500 evra

 

Kuriozitet je taj da je GS model bio popularniji i traženiji, samim tim i prodavaniji. U očima kompanije, Seiko SNR053 je nudio isti kvalitet za manje novca, što znači veću vrednost, ali u očima kupca to je bio samo Seiko od preko pet hiljada evra. Mnogi bi radije dodali još 2.000 evra i kupili Grand Seiko... to je moć brendiranja.

Uvidevši to, Seiko je oživeo ime King Seiko. Ako su ljudi spremni da izdvoje određenu svotu novca za ime, tačnije za Seiko koji ima prefiks Grand, vrlo verovatno će izdvojiti više novca i za prefiks King. Čelnici kompanije su počeli da istražuju tržište.

Da se pretpostavka pokazala kao tačna, dokazao je prvi King Seiko model, o kome sam pisao. Tekst možete pročitati klikom na link – Kraljevski problem

 

King Seiko KSK ima odličnu završnu obradu,
ali vrlo standardan kalibar 6R38 i cenu od preko 2.000 evra!

 

Ukratko, luksuzniji King Seiko je nudio klasične specifikacije, 6R mehanizam, nešto bolju narukvicu i završnu obradu, ali je cena dosta jača nego ekvivalentni Presage modeli. I, gle čuda, model se prodavao. Vrlo uspešno!

Na osnovu svega navedenog, lako je zaključiti da klasični Seiko satovi i dalje nude vrednost, odličan odnos cene i kvaliteta, ali u okviru Seiko korporacije. U poređenju s drugima, polako gubi tu trku...

 

King Seiko SJE095 nudi više od ostatka kolekcije,
i to u vidu boljeg i preciznijeg mehanizma – 6L35


King Seiko je odličan taktički potez da se premosti jaz između luksuznih i standardnih časovnika. Ako želite ime, kupićete Grand ili King modele, ali ako hoćete to isto, a za manje novca, možete potražiti i pronaći neki u ogromnoj ponudi Seiko satova.

 

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

 

Нема коментара:

Постави коментар