14. 10. 2020.

Kako je Casio postao terorista!?

               

    Skromni Casio F91W je prava ikona, još otkad je prvi put proizveden u Japanu davne 1989. godine. Po izlasku, prodavan je za oko 10 dolara, što ga čini jednim od prvih pristupačnih digitalnih satova na svetu. Danas Casio i dalje proizvodi preko 3 miliona jedinica ovog modela svake godine. 
    Rasprostranjenost, pristupačnost i popularnost ovog kultnog sata tokom godina znači da ste ga verovatno već nosili u nekom trenutku, verovatno kao i ja – devedesetih. Ako jeste, onda je to verovatno bar jedna stvar koja vam je zajednička sa Osamom bin Ladenom!

 
    Casio F91W je dizajnirao Rjusuke Moriai koji je, između ostalog zaslužan za dizajniranje mnogih G-Shock satova, ali je nekad želeo „mali, ravan i jednostavan sat“. Ima numerički prikaz od sedam segmenata na sivom LCD ekranu.
    Vodootporan, izuzetno izdržljiv i tačan u roku od 30 sekundi na mesečnom nivou, to je dobro isprobani komad opreme koji decenijama nije menjao oblik, po principu: ako valja, ne treba ga dirati.

 

    Ako se nešto može reći za međunarodne teroriste, to je da oni znaju ponešto na temu odabira pouzdanih proizvoda za vođenje rata. Model F91W se pridružio redovima druge terorističke opreme poput Kalašnjikova i Tojote pikapa, jer je ozbiljno jeftin, čvrst i pouzdan.

    Oh, a takođe je i odličan kao tajmer za pravljenje bombi!     
    Iako je Casio napredovao u proizvodnji terenskih i borbenih satova kroz svoju kultnu Casio G-Shock liniju, F91W je ostao pravi dodatak bojnom polju tokom svih modernih ratnih sukoba. Pored kultnog oružja AK-47, Casio F-91W je jedina markirana dodatna oprema koju je Osama bin Laden ikada viđen da nosi na otvorenom. Pisano je mnogo izveštaja da su čelnici Al Kaide poklanjali ove male digitalne satove regrutima u svojim kampovima za obuku, širom Avganistana i Pakistana tokom poslednje decenije XX i prve decenije XXI veka. Stoga su Al Kaida i Bin Laden ti koji su nesumnjivo pokrenuli teroristički trend oko sata.
    U jeku rata protiv terorizma, nije trebalo dugo da američka vlada uoči prevagu Casio F91W među teroristima. I upravo tako, više od trećine zatvorenika Gvatanama je na ruci imala ovaj model, i skoro svi su bili privedeni zbog dokaza za bombaške napade. 2011. godine WikiLeaks je objavio dokument pod nazivom Matrix of Threat Indicators for Enemy Combatants. Prema dokumentu, posedovanje F91W bilo je jedan od najvećih nagoveštaja da će upravo taj osumnjičeni terorista izvesti neki od napada, pored vlasništva satelitskog telefona, radio primopredajnika ili velike količine gotovine. Mali, jeftini Casio, odavao je tako veliku tajnu.
   Nisu samo pripadnici Al-Kaide koristili ovaj sat. Uprkos prilično ledenom odnosu između te dve terorističke organizacije, ISIS nije dozvolio da to bude prepreka njihovog izbora dobrog ručnog sata. F91W je bio svojstvo raznih militanata ISIS-a, uključujući Tarika al Harzija, rođenog u Tunisu, koji je bio visoki Emir Islamske države. Nosio ga je i Kevin Časin koji je bio džihadist rođen u Francuskoj i koji je otišao u Siriju da bi se pridružio ISIS-u, koga vidimo na slici dole sa metalnom verzijom sata:

 


   Da ne bi samo džihadisti bili ti koji kaljaju ime malom plastičnom Casio satu, postarali su se i meksički militanti. Predstavljamo vam podkomadanta Markosa koji je donedavno vodio Zapatističku nacionalnu oslobodilačku vojsku (EZLN) u Meksiku. Fotogenični pobunjenički vođa bio je prikazan na sada već čuvenoj fotografiji na konju dok je pušio lulu i nosio, pogađate!

 


Zbog čega baš Casio F91W?

   Casio F91W nije prvi izbor ekstremista samo zato što je jeftin, izdržljiv i pouzdan. Zbog svog dugotrajnog tajmera, on je ujedno i dodatak za pravljenje bombi za razne terorističke grupe širom sveta, od Avganistana do Čečenije. 
    Smrtonosna upotreba sata dobro je dokumentovana kroz razne studije slučaja. Prema američkim obaveštajnim zvaničnicima, sat je odličan tajmer za aktiviranje bombe, jer se njegov alarm može postaviti duže od 24 sata. Tokom rata protiv terorizma, pakistanski službenici ISI pronašli su više od 600 satova u sigurnoj terorističkoj kući u Karačiju. To je dovelo do toga da su antiterorističke jedinice i policja hapsili svakoga na ulici ko je nosio taj sat, radi ispitivanja. Međutim, s obzirom na to da je sat dostupan na pakistanskim tržištima po ceni od samo 4 dolara, jednostavno posedovanje Casio sata ne dokazuje ništa i od ove taktike hapšenja se ubrzo odustalo.
   Septembra 1999, niz bombi detoniran je u četiri ruske stambene zgrade u Moskvi, Volgodonsku i Buinaksku. U eksplozijama je poginulo 367 ljudi, a ranjeno preko 1.000. Ruski istražitelji su otkrili da je to bilo delo čečenskih terorista. Bombe korišćene u napadima sastojale su se od amonijum-nitrata i aluminijuma u ​​prahu, a plastični eksploziv je služilo kao centralni upaljač. 
    A detonator? Bila je to kombinacija Duracell baterije i Casio F91W, naravno.
 
 
    Istražujući terorističke napade i članke o korišćenju malog, veselog F91W digitalnog sata kojeg smo nosili kao klinci, kao ključnog dela naprave za masovna ubistva, nisam mogao a da ne uporedim gospodina Moriaija sa čuvenim Alfredom Nobelom. Da bi pomogao rudarima da lakše probijaju čvrste stene, Nobel je izmislio dinamit, koji se upravo pronašao svoje mesto u mnogim ratnim sukobima i bombaškim napadima. 
    Tako je i tvorac Casio modela F91W napravio pristupačan sat, želevši da svako može sebi da priušti kvalitetan i precizan sat. Nikako nije mogao predvideti da će njegov izum krenuti svojim nezaustavljivim putem i da će biti upotrebljen u mnogo zlokobnije svrhe nego što je to on sam ikada predvideo. Gospodin Moriai je nehotice stvorio sat idealan za moderno ratovanje.
 
 
    Da li ste i vi nekad imali ovaj mali Casio? Da li ga još uvek nosite?

    Pratite nas i na instagramu: samo_cas
 
    Čitamo se u sledećem broju. Pozdrav!

Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар