27. 11. 2021.

Da li je ovo novi Orient Kamasu? (predstavljanje)


    Orient Kamasu je dobro poznat domaćoj publici. Prvobitno predstavljen kao Mako 3, kao naslednik linije popularnih pristupačnih dajvera, ali unapređen safirnim staklom. Ubrzo je dobio nov nadimak – Barakuda (jap. 梭子魚 kamasu) upravo zbog indeksa koji podsećaju na zube ove opake morske nemani.
    Ovaj stil satova, za koji Orient vodi računa o tome da naznači da nisu istinski ronilački satovi, usaglašeni sa ISO standardima, spadaju među najpopularnije modele brenda. Nakon uspeha kao što su Mako, Ray, a od 2019. godine i Kamasu, brend najavljuje neke nove modele koji naglašavaju  sportski duh i boju brojčanika.
    Zaista, ljudi vole šarene brojčanike koje proizvodi Orient, koji izgleda da odgovaraju ovim zabavnim, pristupačnim satovima. Crvena, zelena i plava su uvek u velikoj potražnji. Sa novim modelima, brend se nada da će isporučiti ono što njegovi kupci žele.
    Ljubitelji, kao ljubitelji, skovali su nadimak novom modelu  ali zašto Kamasu? Ne mogu a da ne primetim da novi model nema indekse poput zuba ribe grabljivice, te da više podsećaju na one koje imaju modeli Ray 1 i Ray 2. Meni se čini da je ovo Ray 3, i da se Barakuda neće zadržati kao nadimak novom modelu. S druge strane, Orient ove modele naziva Diver Design...?
    Marketinški tim brenda stvarno mora da poradi na imenovanju.
 

    Specifikacije su, takođe, dobro poznate. Dimenzije, oblik kućišta, pa i mehanizam isti su kao i kod modela Kamasu iz 2019. godine.
    Dakle, dobijate isto kućište prečnika 41,8 mm, dužine 46,8 mm od kraja do kraja držača za narukvicu i debljine 12,8 mm. Širina narukvice iznosi 22 mm. Unutra radi poznati kalibar F6922. Čak i zadnja strana kućišta ima iste laserski gravirane delfine kao i Kamasu – dok je s prednje strane safirno staklo.
    Osim drugačijih markera za sate i dvobojnog rotirajućeg okvira, nove modele krase i brojčanici koji postepeno tamne ka krajevima, tzv. fume stila. 

    Novi Orient dolazi u četiri verzije:
     
      1. RN-AA0810N (RA-AA0810N je oznaka za modele koji se prodaju van Japana) sa sivim fume brojčanikom i čeličnom narukvicom. 
 
    2. RN-AA0811E (RA-AA0811E van Japana) sa tirkiznim fume brojčanikom i čeličnom narukvicom. 
 
    3. RN-AA0812L (RA-AA0812L van Japana) sa plavim fume brojčanikom i čeličnom narukvicom.
 
      4. RN-AA0813R (RA-AA0813R van Japana) sa kućištem i okvirom bronzane boje, bordo brojčanikom i braon kožnim remenom. Ovaj model je ograničen na 2.000 jedinica širom sveta, od kojih je samo 100 ograničeno za japansko tržište.
 

    Novi modeli su idealni za sport i aktivnosti na otvorenom, a njihove sveže boje i moderan dizajn daju upečatljiv izgled kada se nose.
    Najavljena cena će im se kretati oko 400 $ – što ih čini za oko 10% skupljim od klasičnog Kamasu modela. Napominjem, ovo je ona prva cifra, koja se neće zadržati. Tako je i stari Kamasu bio vrednovan, ali su realne cene bile oko 250 $, a na sivom tržištu mogu se naći i za ispod 200$.
    Treba očekivati da će se novi model, kako god mu bio nadimak, na tržištu naći za otprilike 100-150$ jeftinije od preporučene.
    Ostaje da čekamo i vidimo šta će Orient uraditi... 

Srdačno,
Ivan R.

   
   

Нема коментара:

Постави коментар