3. 2. 2022.

Parni sat? – Otaru Steam Clock


    Otaru, mali grad na obali najsevernijeg velikog japanskog ostrva Hokaido. Poznat po zgradama zapadnjačkog stila koje datiraju iz devetnaestog veka i po kanalu ispunjenom morskom vodom, koji prolazi kroz centar grada. Nekada davno ovo je bila prometna luka koja je održavala vezu Japana i Zapada, pa ne čudi što grad pomalo deluje evropski.
    Sredinom dvadesetog veka Otaru počinje da bledi u istoriji kako je industrija prerade ribe opadala, a svet se menjao velikom brzinom. Stari zanati su izumirali, rudnici su se zatvarali, morski kanal je zatrpan, ostavljajući samo delić svoje prvobitne dužine, a kancelarije i prodavnice oko glavne ulice Sakaimaći ustupile su mesto buticima, kafeima i suvenirnicama.
    Jedan od najzanimljivijih stvari koja se danas može videti u Sakaimaćiju, osim ukusnih japanskih kolača i kafe, jeste parni sat koji se nalazi ispred Muzeja muzičkih kutija.
 
 
    Do sad su u blogu pominjani automatski, kvarcni, kinetički, mehanički, solarni i drugi, ali sat koga pokreće para, to je nešto novo... ili bolje reći – staro.
    Parni sat je časovnik koga u potpunosti ili delimično pokreće parna mašina. Postoji samo nekoliko funkcionalnih parnih satova, od kojih je većinu dizajnirao i napravio kanadski horolog Rejmond Sonders (Raimond Saunders) za izlaganje u urbanim javnim prostorima. 
    Sonders je prvi sat napravo u Vankuveru u Kanadi, a drugi, ujedno i najveći na svetu, napravio je 25. juna 1994. godine, i to je upravo onaj postavljen ispred popularne prodavnice i Muzeja muzičkih kutija, u japanskom gradu Otaruu. Bronzani sat u britanskom stilu, visok je 5,5 metara i težak 1,5 tona. Tehnologija parnih mašina jeste nešto što je pokretalo svet krajem osamnaestog i tokom devetnaestog veka. To je izum koji je izazvao industrijsku revoluciju u svetu, ali satovi koje pokreće vodena para danas novijeg su datuma.
 

    Kako parni sat funkcioniše?

    Parna mašina koja je prvobitno pokretala Sondersove satove bio je jednocilindrični motor sa dva ventila. Međutim, zbog velike buke koju je proizvodio i nemogućnosti da održi tačno vreme, vrlo brzo je zamenjen električnim. Parni sat u Otaruu u Japanu takođe ima električni motor, koji mu održava tačnost i smanjuje buku u radu.
    Uključujući parnu mašinu i električni motor, sat prikazuje vreme na četiri brojčanika i najavljuje četvrt sata zviždukom u melodiji istoj kojom se oglašava poznati londonski Big Ben. Para se dobija iz grejne mreže niskog pritiska u centru grada, koja pokreće minijaturnu parnu mašinu u bazi sata, koja onda pokreće lanac sa tegom na gore. Težina tegova pokreće lanac nadole, praktično radeći po principu starog zidnog sata sa klatnom. Električni motor služi da pokreće pumpu koja ubacuje paru u mali motor, čime se reguliše pritisak, postojanost energije i tačnost sata.
    Para takođe pokreće proizvodnju zvuka sata, pri čemu se umesto zvona koriste zviždaljke, kao na starim parnim lokomotivama.
    A kako to zvuči, možete pogledati ovde:
 

Srdačno,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар