5. 6. 2023.

Seiko i Snupi zajedno proslavljaju godišnjicu! (predstavljanje)


    Ove godine se navršava tačno 55 godina od predstavljanja prvog sata iz linije Seiko 5. Kako bi to obeležili, u Seiko korporaciji su se odlučili za jedan veseo pristup. Na brojčaniku oba predstavljena modela se nalazi sličica Čarlijevog psa, Snupija. 

    Pomalo čudna stvar je to što strip Peanuts i Seiko 5 linija satova ne slave rođendan u isto vreme. Naime, Snupi je nastao 1950. godine, a linija Seiko 5 davne 1968...

    Ipak, prikaz popularnog bigla na brojčanicima noviteta je uzet iz stripa objavljenog upravo 1968. godine, tako da tu postoji određena veza. 

Voda i vazduh dva sportska sata

    Seiko je izbacio dva modela u limitiranoj seriji SRPK25 i SRPK27. Oba modela pripadaju novijoj Seiko 5 Sports kolekciji, i osim upečatljivog brojčanika, modeli sadrže niz elemenata dizajna koji su inspirisani delima Čarlsa Šulca – tvorca strip-junaka Snupija.

 

Zvanični poster kolaboracije Seiko satova i Peanuts franšize

     

    Prvi predstavljeni model je SRPK25, zasnovan na manjoj verziji serije Seiko 5 Sports ronilačkog stila. To je model sa kućištem prečnika 38 mm, debljine 12,1 mm, sa narukvicom širine 20 mm na prihvatu i ukupnim rastojanjem od ušica do ušica od 44,2 mm. 

 

Seiko 5 Sports 55th Anniversary Peanuts SRPK25

     

    Sat ronilačkog stila, ima iste dizajnerske elemente većih 5KX modela, koji su bez sumnje najprodavaniji automatski model u Seiko postavci danas. Dakle, ima sve preduslove da bude rasprodat za kratko vreme. 

    Da li će biti tako, ostaje da vidimo, jer kada Seiko napiše da je limitirano, to danas ne znači mnogo. Seiko 5 Sports SRPK25 je limitiran na... samo... 8.900 jedinica. Priznaćete, to je pozamašna cifra.

    Brojčanik modela SRPK25 je bele boje i prikazuje Snupija sa daskom za surfovanje. Prigodna scena iz stripa za jedan sat namenjen za sportove na vodi. Oni oštrog oka će primetiti da na  samoj dasci stoji natpis Seiko 5 Sports.

    Na poleđini providnog poklopca kućišta takođe se nalazi Snupi, iako je ovaj put na vrhu daske za surfovanje i jaše na talasu. Sličicu je teže videti, pošto ga prekriva nato kaiš, standardan za ovaj model.

 

Poklopac kućišta sa zadnje strane je od Hardlex stakla,
a prikazuje Snupija koji surfuje.

 

    Ravan Hardlex kristal se nalazi iznad brojčanika, a okružen je jednosmernim rotirajućim okvirom, opremljenim crnim aluminijumskim umetkom, koji prikazuje minute posebnim fontom preuzetim iz stripova o Čarliju Braunu. To je detalj koji se ne primećuje odmah, ali to i jeste najzanimljivije kod valjano dizajniranih satova – detalji koje naknadno otkrivate su najinteresantniji.

    Posebno me je iznenadila jedna pojedinost, ne tako često viđena kod pristupačnih modela Seiko satova – krunica je potpisana! Na ovom, kao i na drugom limitiranom modelu, na krunici je laserski izgravirana Snupijeva šapa!

 

Nato kaiš prati tonove modela,
a krunica je potpisana Snupijevom šapicom


    Drugi Seiko 5 Sports 55th Anniversary Peanuts model je SRPK27, pilotski sat manjih dimenzija. Ima jednostavno okruglo kućište sa glatkim fiksnim okvirom, prečnika 36,4 mm i debljine 12,5 mm, sa ukupnom dužinom od ušica do ušica od 44,4 mm. Dolazi na kožnom kaišu širine 18 mm. 

 

Seiko 5 Sports 55th Anniversary Peanuts SRPK27


    Dizajn ima smisla pošto je u pitanju kompaktan sat pilotskog stila, pa beli brojčanik prikazuje Snupija sa ušima koje se rotiraju poput elisa helikoptera. Snupi leti u pratnji drugara Vudstoka. Minuti su obeleženi brojevima istog fonta, inspirisanog rukopisom Čarlsa Šulca, iz stripova.

    Na zadnjoj strani sata prikazan je Vudstok kao padobranac, a krunica je takođe potpisana šapicom.

 

Poleđina pilotskog modela otkriva Vudstoka padobranca,
na čijem padobranu stoji mali broj 5.



    U poređenju sa prethodnim modelom, SRPK27 je nešto limitiraniji, i proizvešće se u ograničenoj seriji od 6.500 komada.

    Oba nova Seiko 5 Sports sata imaju vodootpornost od 100 metara. Pokreće ih dobro poznati automatski mehanizam 4R36, koji prikazuje i datum u mesecu i dan u nedelji dok radi na 21.600 otkucaja na sat, ili na frekvenciji od 3 Hz, sa rezervom snage od približno 41 sat. Ovo je isti mehanizam koji se može naći u standardnoj proizvodnji Seiko 5 Sports satova, a takođe je isti kalibar koji se koristi za pokretanje bezbroj drugih satova brojnih mikrobrendova, samo pod oznakom NH36.

Još nešto o Seiko Snupi modelima

    Zvanične najavljene maloprodajne cene su 425$ za ronilački SRPK25 i nešto manje za pilotski SRPK27, tačno 400$, pretpostaviću zbog manjeg kućišta i manje pokretnih delova.

    Umesto standardnog pakovanja Seiko 5, oba modela sa ograničenim izdanjem dolaze u tematskoj kutiji, koja sadrži kratak  strip sa Snupijem, odštampan duž unutrašnjosti poklopca. Primetićete da su prikazi iz stripa verno preneti na ciferblat odgovarajućeg modela!

 


   
 

    Novi duo modela će biti dostupan kod odabranih Seiko prodavaca počevši od jula 2023. godine. Da li će se prodavati kod nas, to se još ne zna...


Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар