4. 9. 2023.

Novi Seiko Alpinist GMT! (Predstavljanje)

 

Seiko se vraća u velikom stilu s novim modelima! Neki su već videli slike koje su pre pet ili šest meseci procurele u javnost, ali 1. septembra ove godine Seiko je zvanično predstavio novi GMT sat, ovoga puta kao uvek popularni Alpinist.

Ovo su prvi mehanički GMT satovi koje je brend napravio u okviru svoje popularne linije avanturističkih satova za planinare. Sa Prospex modelima SPB377 i SPB379, Seiko je ujedno osvežio najtraženiju verziju Alpinista... onu sa kompasom.

 

Novi Seiko Alpinist GMT; SPB377 i SPB379

 

 

Novitet kao naslednik

Ova dva nova časovnika nisu prvi GMT ikada u Alpinist liniji. Kao što neki od vas možda znaju, GMT verzija Alpiniste koja je izašla 2003. je prilično legendarna. Imao je vrlo sofisticiran kvarcni mehanizam sa večnim kalendarom i GMT funkcijom, a ceo sat je bio izrađen od titanijuma. 

 

Reklamni poster za Seiko Alpinist iz 2003. godine

 

Seiko je proizveo tri standardna modela — SBCJ019, koji ima crni ciferblat i metalnu narukvicu; SBCJ021, sa krem ciferblatom na metalnoj narukvici; i SBCJ031, takođe sa krem ciferblatom, ali sa kožnim kaišom. 

Pored toga, postojalo je i veoma posebno i retko SSASS ograničeno izdanje od 500 jedinica, koje je imalo prelep svetloplavi ciferblat. Svi ovi modeli su popularni među ljubiteljima satova, ali posebno se ističe poslednje limitirano izdanje, čija cena probija plafon.

 

Izuzetno redak Seiko Alpinist SSASS

 

Mnogi su želeli i pitali se da li će Seiko oživeti estetiku starih kvarcnih GMT Alpinista. Kratak odgovor je, prosto, ne. Ovaj put, dizajneri japanskog giganta su se opredelili za drugačiji pristup.


Dizajn novih modela SPB377 i SPB379  

Za početak, Seiko predstavlja dve reference: SPB377, sa plavim brojčanikom i plavim kožnim kaišem, i SPB379, sa crnim brojčanikom i crnim kožnim kaišem. Nema modela sa metalnom narukvicom.


Noviteti SPB377 i SPB379 imaju
redizajniran ciferblat, koji rasterećuje izgled i poboljšava čitljivost

 

Oba modela imaju kućište od 39,5 mm, koje je vodootporno do 20 bara, ili 200 metara. Iako dizajnerski podsećaju na klasične Alpiniste, cifer se ipak malo razlikuje. 

Brojčanik ima arapske brojeve na 3, 6, 9 i 12 sati, umesto arapskih brojeva za parne sate i klinastih indeksa za neparne. Pored toga, dvadesetčetvoročasovna skala je integrisana u okvir od nerđajućeg čelika.

 

Seiko Alpinist GMT SPB377
Dolazi na kožnom kaišu u plavoj boji

 

Okvir je fiksni, pa imamo situaciju sličnu kao kod Rolex Explorer II modela. Ostaje pitanje zašto Seiko nije jednostavno iskoristio unutrašnji rotirajući okvir za dvadesetčetvoročasovnu skalu. To bi dozvolilo praćenje dodatne vremenske zone, ali razumem i da su želeli da naprave omaž kvarcnom GMT modelu, koji jeste imao kompas.

Sa ovom integracijom elemenata, novi SPB377 i SPB379 donose iznenađujući, ali klasičan GMT izgled Alpinist liniji. Pored veoma klasičnih katedralnih kazaljki, vidimo vrlo urednu integraciju GMT kazaljke sa crvenim vrhom u obliku strelice, ispunjenim lumom.

 

Seiko Alpinist GMT SPB379
Uvek elegantna crna boja

 

Kod crnog SPB379, ovo daje izgled klasičnog sata sa alatima, sa uobičajenom skalom kompasa na unutrašnjem okviru, koji se može rotirati okretanjem krunice na 4 sata. Prozor za datum se pomerio sa 3 sata na mesto između 4 i 5 sati, bez lupe za datum. Ovo stvara efekat simetričnosti, jer ovako ne odvlači pažnju. Mnogima se ovakva izvedba i pozicija datuma ne sviđa, ali je točak datuma u boji cifera, što je uvek pozitivno.

Još jedna pozitivna stvar je safirno staklo, koje ima antirefleksni premaz, pa je čitljivost time unapređena. Poklopac kućišta je providan, pa možete uživati u pogledu na mehanizam.

Poznati Seiko GMT kalibar

U novitetima se nalazi kalibar 6R54, koji takođe pokreće nedavno predstavljene GMT dajvere u Prospex kolekciji. Ovaj manufakturni automatski mehanizam radi na 21.600 vph i pruža puna tri dana, ili 72 sata rezerve snage. 

 

Seiko 6R54 GMT kalibar
Nudi puna tri dana rezerve snage

 

Kalibar 6R54 vam omogućava da nezavisno podesite GMT kazaljku, drugim rečima, novi Alpinist nije pravi ili putnički GMT, već kancelarijski ili Caller GMT. Iako to možda nije idealno za neke, smatram da je očitavanje lokalnog vremena dodatnom kazaljkom vrlo jednostavno i ne bi trebalo da predstavlja problem svetskim putnicima... pod uslovom da nisu snobovi. 

 

Staklo na poklopcu kućišta
nudi pogled na 6R54
kalibar


Rezerva snage od tri dana je izuzetna stvar; iako su prethodni 6R mehanizmi već imali 70 sati rezerve, smatram da dodatna dva sata novog kalibra predstavlja veliku prednost. Dobro je da Seiko i dalje unapređuje tehnologiju svojih mašina, međutim, nigde nije skrenuta pažnja na to da su ispravljene mnoge greške koje je ova serija mehanizama imala.

Nadam se da poznatih nasumičnih odstupanja preciznosti i slepljivanja opruge balanse kod novih modela nema... ali to nam samo vreme može reći.

Dostupnost novog Alpiniste

Modeli SPB377 i SPB379 biće dostupni od 1. oktobra, a oba će imati katalošku cenu od 1.150 evra. Cena nije mala, ali su znatno pristupačniji od roniličakih GMT modela, koji koštaju i preko 1.700 evra. Uz to, vidimo enorman porast cena pravih GMT časovnika, pogotovo satova koji dolaze iz Švajcarske, pa mnogima Seiko i dalje predstavlja zanimljivu ponudu. 

 

Iluminacija je zadovoljavajuća, ali
indeks na 12 je mogao biti prepoznatljiviji


 

Seiko će novitetima privući mnogo kupaca, u to ne sumnjam. Međutim, ne mogu da se otrgnem osećaju da je ovaj model konkretno malo pretrpan funkcijama i komplikacijama, pa sam mišljenja da je neki drugi Alpnista mogao biti bolji izbor.

 

Detalji na ciferu novog SPB377

 

To ne znači da u budućnosti nećemo videti Laurel ili Baby Alpinist oživljene kao GMT časovnike, ali za sada Seiko nudi ova dva modela. Siguran sam da je to samo taktičko ispitivanje tržišta.

 

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

 

2 коментара:

  1. Lep sat... al skup. Zna li se kad će biti kod nas i koliko će da košta?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Još nemam zvaničnu informaciju. Ali procenjujem da će biti skuplji kod nas za nekih 20 do 30%

      Избриши