14. 9. 2023.

Zaratsu – sinonim za Grand Seiko, ali šta je to tačno?

 

Seiko i njegov grandiozni mlađi brat dobro su poznati po svojoj tehničkoj veštini u završnoj obradi kućišta. Ovaj stil visokoreflektivnog poliranja u porodicu je prvi uveo Taro Tanaka, sada već legendarni dizajner, koji je došao u japansku kompaniju da uvede novi pravac koji je nazvao gramatika dizajna

Glavna i prepoznatljiva karakteristika ovog dizajnerskog pravca bila je da sve ravne površine kućišta sata i kazaljki budu uglačane poput ogledala pomoću metode poliranja koja se zove zaracu (zaratsu).

Zaratsu je upravo ono što je mnogima sinonim za Grand Seiko!

 

Malo Grand Seiko istorije

Šezdesetih godina prošlog veka, Seiko satovi su osvojili nekoliko vrhunskih nagrada na takmičenjima u preciznosti na takozvanim Opservatorijama. Ova dostignuća su kompaniju čvrsto postavila na svetsku horološku mapu. 

 

Grand Seiko The First
Prvi model predstavljen 1960. godine, dimenzija 35 x 10,5 mm

 

U pogledu spoljašnjeg dizajna, Grand Seiko, međutim, nije uspostavio poseban identitet. Modeli tog perioda ličili su na mnoge druge satove iz sveta. Jednostavno, Seiko je igrao na sigurno. Tek kada je mladi diplomirani dizajner Taro Tanaka prionuo na posao, stvarni fokus je stavljen na kreiranje vizuelnog identiteta brenda. 

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, ovaj dizajner je proveo duge sate u buticima Wako u Ginzi, najekskluzivnijoj trgovačkoj četvrti Tokija, gledajući kako ljudi reaguju na satove iz celog sveta. Ime Wako vam je možda poznato. To je za Grand Seiko danas ono što je Tiffany za Patek Philippe! Modeli koji nose naziv Wako su izuzetno ekskluzivni, skupoceni i retki.

Elem, Taro je izvukao dva zaključka. Prvo, video je da Grand Seiko satovi nemaju jasan identitet i prepoznatljiv dizajn. Pojedinačno, bili su savršeno fini satovi, ali nisu bili prepoznatljivi, i još gore, nisu bili primetni u Wako izlozima. 

Drugo, shvatio je da, kako bi se istakao i privukao pogled, Grand Seiko treba da ima više sjaja. Uvideo je da je jedini put napred dizajn satova sa oštrijim uglovima i površinama bez izobličavanja kako bi, kako je govorio: blistali kvalitetom

 

Grand Seiko 44GS;
Oličenje gramatike dizajna

 

Prva dva sata koja su demonstrirala estetiku novog stila koji je stvorio bili su 44GS, lansiran 1967. godine, i 61GS, objavljen sledeće godine. Danas priznata kao mehanička remek-dela, nastala su u Daini Seikosha, sada Seiko Instruments, i Suwa Seikosha, sada Seiko Epson

Ključna dizajnerska karakteristika modela 44GS su ravne površine polirane do savršenstva, bez izobličavanja. Indeksi i kazaljke takođe imaju široke ravne površine visokog sjaja, koji obezbeđuje odličnu čitljivost čak i pri najslabijem svetlu. 

Mnogi prototipovi su napravljeni pre nego što je prepoznatljivi Grand Seiko stil finalizovan. Morao je da bude i prepoznatljiv i fleksibilan kako ne bi ograničavao dizajnere. Tako je stvoren sat koji je pokazivao pravac kojim svaki novi model treba da ide. 


Zaratsu poliranje,
detalji na držaču narukvice

 

Kao rezultat toga, gramatika dizajna je izdržala test vremena, a čak i danas, pet decenija nakon njegovog stvaranja, Grand Seiko dizajneri kreiraju nove satove koristeći sopstvenu interpretaciju Grand Seiko stila prema sopstvenoj metodologiji i estetskom smislu. Ako mogu da dodam, mislim da im ide od ruke!

 

Sallaz mašina i poreklo reči zaratsu

Kompanije satova širom sveta koriste uglavnom slične tehnike da bi postigli što savršeniji rezultat, pri čemu mnogi švajcarski proizvođači satova koriste termin black polishing. Međutim, zaratsu poliranje je upečatljivije i veoma prepoznatljivo u svetu horologije. Tajna je u samom poreklu reči zaratsu.

 

Grand Seiko SBGA375,
majstorstvo izrade

 

Reč zaratsu je zapravo izvedena iz nemačkog prezimena Sallaz, koja se fonetski izgovara Zalac na nemačkom. Na ranim mašinama za poliranje koje je Seiko nabavio pedesetih godina bilo je ugravirano ime proizvođača mašina GEBR.SALLAZ – Braća Zalac, što je dovelo do naziva tehnike poliranja koju danas poznajemo. 

Naime, iz raznih pošalica znate da Japanci ne mogu da izgovore glas L, i zamenjuju ga po zvučanju sličnim glasom R. Pored toga, japansko pismo je slogovno, pa je njima teško da izgovore slovo C bez dodatog samoglasnika – CU

Zalac tako postaje Zaracu, koje se transkribuje na engleski kao Zaratsu. Prosto, zar ne.

 

Površine glatke poput ogledala
Grand Seiko Automatic GMT


Danas, posle toliko godina, Seiko majstori i dalje koriste mašine zasnovane na toj prastaroj nemačkoj spravi kako bi unapredili završnu obradu svojih luksuznih satova.

Iako su neki možda razočarani što su saznali da zaratsu tehnika ne podrazumeva ručnu obradu, ona svakako ne predstavlja lak zadatak. 

Potrebne su godine da se rad na mašini savlada – minimum pet. Tek posle nekih desetak godina šegrtovanja majstoru se dozvoljava samostalan rad na satovima koji će biti pušteni u prodaju.


Grand Seiko Spring Drive Four Seasons
Četiri godišnja doba savršenstva

 

Zbog toga je Grand Seiko na ceni i zaratsu poliranje izuzetno poželjno. Možda to nije potpuno ručni stil poliranja samurajskih mačeva, nije neka tajna tradicionalna japanska tehnika koju niko ne sme i ne može da zna... ali kada jednom vidite taj sjaj i preciznost završne obrade, i vi ćete početi da cenite rad istinskih majstora Grand Seika!   

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар