18. 12. 2023.

VEST: Novi "pristupačni" Seiko GMT Field Watch

 

Otkako je 2022. godine Seiko predstavio prvi pristupačni GMT sat,  dogodila se prava mala revolucija u svetu satova. Mnogi mikrobrendovi su brže-bolje nabavili Seiko NH34 mehanizam i izbacili pregršt modela koji prikazuju više od jedne vremenske zone, često u približno istom cenovnom rangu, a neretko i mnogo skuplje modele, koji nude dosta za uloženo.

Drugi japanski, ali i svetski časovničarski brendovi su na tržište izbacili mnoge GMT modele, a Seiko je nastavio sa izuzetno plodnom industrijskom proizvodnjom.

Danas predstavljamo novitete, Seiko 5 Sports GMT Field Watch, sa referentnim oznakama SSK023 i SSK025!

 

Kakav je novi Seiko GMT?

Ukratko, Seiko igra na sigurno. Popularan sat vojnog stila je dobio dodatnu funkciju merenja druge vremenske zone. 

Na tržište su izbačena dva modela, plus jedan samo za japansko tržišta, ali o tome na kraju teksta. Za ostatak sveta tu je čelični model sa crnim ciferom  SSK023, i veoma zanimljiv, stelt model sa kućištem u crnoj PVD boji SSK025.

 

Dan i noć – SSK023 i SSK025

 

Dimenzije su skoro identične kao kod klasičnog Seiko Field modela iz Sports serije. Prečnik je 39,4 mm, nešto veće visine od 13,6 mm i dužinom od krajeva nosača za narukvicu od 48 mm. Kaiš je standardne širine od 20 mm, što olakšava zamenu narukvice za NATO ili kožni kaiš.

Fiksirani čelični okvir je brušen radijalnim potezima, i na njemu je ugravirana dvadesetčetvoročasovna skala, u stilu kultnog Explorera II.


Detalji na fiksnom GMT okviru


U odnosu na klasični Seiko 5 Sports Field, okvir je nekoliko milimetara deblji kako bi bilo mesta za oznake sati, ali i da bi bio čitljiviji. Ciferblat prekriva zaobljenije Hardlex staklo. Ostatak kućišta je brušen, što upotpunjuje izgled vojnog ili terenskog sata.

Uprkos tome što je krunica klasična push-pull, vodootpornost je 100 m, što je dovoljno za jedan GMT sat. Poklopac kućišta je ušrafljen i prekriven još jednim Hardlex staklom, koje pruža pogled na mehanizam 4R34.

 

Pogled na mehanizam 4R34,
pristupačni GMT kalibar koji je Seiko razvio prošle godine

 

Iako modeli SSK023 i SSK025 izgledaju poznato i u skladu sa prethodnim izdanjima, da je unutra kalibar 4R34  je lako prepoznati na samom brojčaniku zahvaljujući četvrtoj, jarko obojenoj kazaljci koja pokazuje vreme na ugraviranoj skali na okviru. 

Veliki, izdignuti arapski brojevi dodaju dubinu ciferu, ali nisu osvetljeni. Fosfoluminescentna boja se nalazi na markerima sa spoljne strane. U pitanju je poznati Seiko LumiBrite, materijal koji se takođe koristi na svim kazaljkama – kazaljke za sate i minute su velikodušne veličine, osiguravajući odličnu čitljivost danju i noću. 

 

Detalji na ciferblatu su zanimljivi, a
LumiBrite se nalazi na svim kazaljkama i markerima

 

Crni brojčanik ima diskretnu teksturu i mat površinu, izbegavajući refleksije svetlosti. Konačno, GMT kazaljka i sekundara se izdvajaju jarko crvenom bojom. GMT kazaljka je jačih dimenzija, što olakšava čitanje, bilo lokalnog vremena ili vremena u inostranstvu, u zavisnosti od toga kako koristite komplikaciju, ili se pak može koristiti kao indikacija doba dana.

Osim ova dva modela, postoji i treći, limitiran samo za japansko tržište, i već vidim da će biti jedan od najtraženijih modela u ovoj postavci. To je referenca SBSC009, sa belim ciferom.

 

SBSC009 je model samo za japansko tržište,
po specifikacijama bi trebalo da je isti kao i svetski modeli

 

Seiko 5 Sports Field GMT SSK023 dolazi na novoj narukvici od nerđajućeg čelika sa pet linkova i brušenom završnom obradom. Cena mu je 450 evra. 

Seiko 5 Sports Field GMT SSK025 dolazi na crnom kožnom remenu u NATO stilu sa crnim metalnim gajkama i kopčom, po ceni od 430 evra. Oba su deo stalne kolekcije i uskoro će biti dostupni širom sveta. Za više detalja, posetite Seiko oficijelni sajt.

 

Jedna za kraj

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар