28. 9. 2022.

Neobični ali izuzetno zanimljivi: Mars Orient


    Pisati o nekim retkim i interesantnim modelima japanskih satova je uvek bilo zanimljivo, pogotovo ako tekstu prethodi jedno temeljno istraživanje. Potraga za retkim i neobičnim satovima me često navede na Orient... iz nekog razloga.
    Među raznim imenima modela i podbrendova koje je Orient koristio tokom godina, Mars Orient je bio najkraće proizvođen. Predstavljen je 1957, a proizvodnja je okončana već 1958. godine. Pa ipak, tokom svog kratkog veka, imao je šta da ponudi. 
    Mars Orient se proizvodio u više verzija, koje su se razlikovale po materijalima i dizajnu, ali najvažnije – po mehanizmu. Postojala su dva mehanizma u ponudi, sa 19 i 21 rubina. Ta razlika u dva rubina bila je dovoljna da se postave skoro kao dva različita sata, pri čemu je poslednji koštao skoro duplo više od prvog. 


    Svi Mars Orient satovi su koristili kalibar tipa T i bili su među poslednjim modelima koji su imali ovaj mehanizam. Satovi sa 19 rubina su generalno koštali oko 4.000–6.000 jena, što je u to vreme bilo otprilike isto kao vrhunski Orient Star Dynamic ili Royal Orient.
    U tih godinu dana postojanja linije Mars, Orient je izbacio na tržište dosta različitih verzija. Postojale su varijante sa kućištem od nerđajućeg čelika, sa pozlatom i, naravno, dizajn brojčanika se takođe razlikovao. Najčudnije je to što ni brendiranje nije bilo identično na svim proizvodima, jer su neki imali logo Orient Star, dok drugi nisu. Isprva sam pomislio da su Orient Star Mars Orient verzije bile one sa skupljim mehanizmom sa 21 rubinom, ali na slici iznad se jasno vidi da to nije bio slučaj. Logika brendiranja mi u ovom slučaju izmiče.
 
    
    Uglavnom, modeli sa jačim mehanizmom bili su manje uobičajeni i napravljeno je manje verzija, a svaki model je imao antišok zaštitu.  Osnovni model je koštao oko 9.000 jena, više od tada najskupljeg Royal Orienta. Razrađenija verzija, sa logom Orient Star i brojčanikom sa jedinstvenom teksturom, koštala je 9.770 jena – i ostala je najskuplji Orient u godinama koje su usledile, sve do lansiranja Grand Prix modela 1961. godine. Dakle, Mars modeli su bili top ponude, a do juče sam mislio da je to mesto bilo rezervisano za jedan Royal. Najzanimljivije je to što skoro niko nije čuo za ovu liniju satova. Cena i slabija prodaja su najverovatnije razlozi zbog čega se modeli nisu proizvodili duže, i zbog toga je Mars Orient ostao ispod radara.
 

     Da su bili top ponude, svedoči par činjenica. Originalan, pomalo smeli dizajn, završna obrada koja je podignuta na jedan izuzetno visok nivo i, naravno, mehanizam. To jeste bio stariji kalibar, međutim, na njemu je zlatnim slovima bilo ugravirano: 5 Adjust.
    Ko se malo razume, zna da ovo znači da je to bio mehanizam visoke preciznosti, regulisan u pet različitih pozicija. Mars je verovatno dugo bio nešto najbolje što je Orient mogao da proizvede.
    A danas? Koliko bi jedan ovakav sat koštao danas, pitanje je. U svakom slučaju, ovo su vrlo zanimljivi kolekcionarski primerci, koji su pomalo ostali zaboravljeni...
 
Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар