11. 11. 2022.

Još pet, malo luđih, japanskih mikrobrendova


    Iako su najveći japanski brendovi konačno počeli da se igraju i eksperimentišu sa korišćenjem čitavog niza boja u svojim satovima, Seiko pogotovo, sa izvanredno urađenim brojčanicima, neki mikrobrendovi iz Zemlje izlazećeg sunca su korak-dva ispred pomenutih velikana.
    Pisao sam o nekim poznatijim i popularnijim mikrobrendovima iz Japana ovde. Sada ulazimo u teritoriju dizajnerski ekscentričnijih brendova, koji opet ne mogu da vas ostave ravnodušnima.
    

1. Frank Miura

 

    Ovo nije omaž, ovo je čista parodija na poznati i pomalo ekscentrični brend Franck Muller. Čak i naziv brenda je samo japanski način izgovaranja ovog brenda. Momci koji su osnovali brend su se praktično igrali, pa svi modeli izgledaju prilično slično, ali sa šaljivim kontekstom. Tako imamo model Pork Face – Svinjska faca, sa slike gore; ili veoma zabavni model Dice, koji ima tri male kockice u brojčaniku, koje se mogu mešati drmanjem sata.
 

    Što se tiče specifikacija, daleko su od brenda koji ismevaju. To su veoma pristupačni satovi sa kvarcnim Miyota mehanizmom, a cene su im uglavnom ispod 100 dolara. Ima modela koji su i ispod 50, tako da su dobar izbor za sve one koji su ostali deca u duši, a ne žele da razbiju kasicu-prasicu.
 

2. Furbo Design

 
Furbo Design Trompe L'Oeil

    Furbo je već malo ozbiljniji brend, iako ima prilično čudno ime za Japanca. Više priliči nekom kineskom omaž brendu, ali Furbo ima svoj originalan Design, i zato mu je takav naziv. 
 
Furbo Design Shave Off

    Imaju i kvarcne i mehaničke modele, a mehanizmi su takođe iz Citizen grupacije. Modifikovana Miyota automatic iz serije 8000 pokreće njihove, po meni najzanimljivije modele Trompe L'Oeil i Shave Off, oba sa otvorima u brojčaniku kako bi se video mehanizam i sa prilično užasnim imenima. Podsećaju me na one Evropljane i Amerikance koji tetoviraju japanske ideograme, a ne znaju ni šta piše, a najčešće nemaju nikakvo značenje.
    Cene svih modela su ispod 300 evra, a za pojedinačne modele prelistajte njihov sajt: Furbo Design
 

3. Tokyo Flash

 
TF Model 2 - Nixie Tube

    A sad, nešto sasvim drugačije! Tokyo Flash je totalno radikalan brend koji u ponudi nema niti jedan konvencionalno normalan sat. Nije za svakoga, to je jasno, ali je očigledno da imaju vrlo plodonosan dizajnerski tim. Ne samo to, već, pored razigrane mašte, imaju i pristup kul tehnologiji i materijalima.
    Takav je, na primer, Model 2, sa gornje slike, koji koristi staru tehnologiju anodne cevi u kojoj se nalaze katodne žice u obliku brojeva koji svetle kada se kroz njih pusti eletrični napon.
    Tu su i mnogobrojni LCD kvarcni modeli, inspirisani svime i svačime u Japanu. Posebno je zanimljiv Train Line, koji izgleda upravo onako kako se i zove – kao peronski LCD displej na železničkoj stanici!


     Teško je nabrojati šta sve ovaj ludi brend ima u ponudi, ali svakako možete pogledati njihov sajt: Tokyo Flash
 

4. JPN

 
JPN Shinkai

    Ovde nema sumnje odakle dolazi ovaj mikrobrend, čije ime sve govori JPN. Ako to nije bilo dovoljno jasno, dizajneri brenda su ispod logoa, japanskim katakana pismom dodali Made in Japan.
    JPN je mlad mikrobrend, nastao 2020. godine, i u ponudi za sada ima samo dva modela, ponosno sastavljena u Japanu, s tim da su i svi delovi i materijali koji se koriste u proizvodnji iz iste zemlje porekla. 
    Mehanizam je Seiko Epson Kinetic ili, kako to oni nazivaju, Automatic Quartz Hybrid. A materijali za kućište su vrlo ekskluzivni. Model Shinkai je izrađen od titanijuma, i to grade 5, najkvalitetniji i najtvrđi nivo koji se jako teško može ogrebati. Ima safirno staklo i brojčanik od kovanog ugljenika forged carbon.
 

     Povrh toga, tu su i one standardne ronilačke specifikacije – 200 metara vodootpornosti, rotirajući okvir, i 1 mm debeo sloj superluminove na markerima, kako na ciferu, tako i na okviru. Cena modela Shinkai varira od 1.000 do 1.500 dolara, zavisno od skupoće materijala, a dostava je besplatna širom sveta.
    Sajt: JPN Watches
 

5. Mirco

 
Mirco Type 03

    Od svih gore pomenutih mikrosa, Mirco je najozbiljnije shvatio nemilosrbnu borbu na tržištu i ljutito napada na svim frontovima. Od 2019. godine redovni su na Baselworld sajmu horologije, i gosti su svih viđenijih manifestacija, pa čak i veliki Hodinkee pravi reportaže i piše tekstove o njima: dizajn je originalan, a kvalitet neosporan kažu oni.
    Inspiraciju crpe iz satova dizajniranih šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, što se, izgleda, mnogima sviđa. Bar je to takav trend danas. Trenutno imaju dva modela, prosto nazvani: Type 02 i Type 03, pa pretpostavljam da je nekada postojao i Type 01, ali ga više nema u prodaji niti na njihovom sajtu: Mirco.
 
Mirco Type 02

    Mirco proizvodi isključivo mehaničke satove i vodi računa koji mehanizam ide u određeni model. S obzirom na to da je ovo čist japanski mikrobrend, za ronilački model koriste kalibar Miyota 9039, bez datuma, koji se vrlo lako i pristupačno može servisirati, a radi na 28.800 bph i ima 42 sata rezerve snage. 
    Type 02 je ozbiljna priča, jer ga pokreće automatski mehanizam NE86, paralela kalibru 8R28 koji Seiko stavlja u svoje skupocene hronografe. 
    Zanimljivo je koliko malo japanskih mikrobrendova ima, s obzirom na to da većina mikrosa koriste upravo japanske mehanizme, bilo kvarcne ili mehaničke. Tek u zadnjih pet do šest godina su se pojavili neki, ali nisu ni blizu onim iz Kine, Singapura, Evrope i Amerike. Možda nas uskoro očekuje drugačija situacija... vreme će pokazati.

Srdačan pozdrav,
Ivan R.
 

Нема коментара:

Постави коментар