2. 11. 2022.

VEST: Orient Mako II u novom ruhu!


    Dobre vesti iz Japana! Brend Orient je odlučio malo da osveži svoju najpristupačniju liniju ronilačkih satova – Mako. Ovaj poštovani automatski sportski sat, koji nudi zaista mnogo za svoj cenovni rang, najavljen je u dve nove boje na najnovijem prodajnom sajtu koji je ovih dana predstavio poznati japanski časovničarski brend. Novu onlajn prodavnicu možete pogledati klikom na link: Orient Watch Store.
     Mako II model zvanično se zamenjuje novijim Kamasuom, koji je ponudio neke nadogradnje u odnosu na stariji sat, te su ga prvobitno zvali i Mako III. Međutim, popularnost modela, i generalno niže cene nakon uvođenja novih satova, održala ga je u životu. Može se reći da je Mako postao kultni model, a Orient je to prepoznao i prihvatio. Zbog toga je ova vest obradovala ljubitelje brenda.
 
 
    Sada, Orient nudi dve nove reference, obe sa fume brojčanikom, što je japanski termin za postepeno potamnjivanje boje od centra ka krajevima ploče, a koji se ustalio i u engleskom jeziku. Modeli inače podsećajući na Mako II kada pogledamo oblik kućišta, kazaljke i markere, a imaju rotirajuće okvire sa većim brojevima i bojama koje se podudaraju sa brojčanikom. Rotirajući okvir zapravo podseća na one kakve imaju novi Kamasu/Ray modeli. Ono što je mnogima najinteresantnije i verovatno najvažnije, oba modela imaju safirno staklo, kao što se može videti iz specifikacija na japanskom jeziku sa slike dole.
 
Uokvireno Materijal stakla: safirni kristal

 
    Referentni RN-AA0817L karakteriše narandžasti brojčanik sa gradijelnim prelazom u crnu boju, ili fume dial, sa rotirajućim okvirom u narandžasto-sivoj kombinaciji boja. Ref. RN-AA0816L ima lepi svetloplavi brojčanik, sa plavim i sivim okvirom. Dimenzije su uobičajene za ovu seriju satova: kućište je prečnika od 41,8 mm, ima 46,8 mm od ušica do ušica, sa narukvicama širine 22 mm.
    Primetna razlika u odnosu na klasični Mako II, osim boje rotirajućeg okvira, jeste to što nema unutrašnjeg okvira sa minutnim oznakama. Umesto toga, oznake za minute su odštampane, u meni jako zanimljivom stilu pruge, u beloj boji koja se jasno vidi na tamnoj pozadini ivice cifera.
 

    Kalibar koji pokreće ove modele je dobri poznati radni mehanizam F6922, koji se može naći u gotovo svim ronilačkim i drugim modelima brenda Orient; po principu – zašto menjati proverenu stvar?
 

    Narukvica i kopča deluje neizmenjeno. Dakle, prilično su izdržljive, ne štipaju i ne čupaju, mada deluju klimavo. Iglice su one deblje, profesionalno ronilačke, ali zadnji linkovi od presavijenog metala su zaista slabo urađeni, pa čak i na zvaničnim fotografijama se vidi da ima lufta. 
 

Ako je suditi po starijim modelima, narukvica je sasvim dovoljna i lepo izgleda, ali će je mnogi brzo zameniti nekom kvalitetnijom. Preklopna kopča, iako limena, vrlo dobro drži.
    Poklopac kućišta je solidno urađen, sa čuvenim Orient delfinima – logo koji označava namenu ovog modela. 
 

    Dizajn ovih satova je pun pogodak, ako mene pitate, ali ima jedan problem...
    Onlajn prodavnica sa linka na početku teksta prodaje satove i isporučuje ih isključivo na japansko tržište. Iako postoje brojne veb-stranice koje nude slanje domaćih japanskih proizvoda širom sveta, malo je verovatno da bi ovo trebalo da bude atraktivna ponuda, s obzirom na cenu. Ona je u startu 44.000 jena ili oko 400 evra u ovom trenutku, pa kada se tome dodaju troškovi dostave i carine, biće to mnogo za prosečnog kupca iz ovog dela sveta.
    Ipak, kako je to uvek slučaj sa Orient satovima, ova cena posle nekog vremena neće biti ni približno ovako visoka, kao što je to bio slučaj i sa modelima Kamasu i Ray. Na sivom tržištu i drugim onlajn prodavnicama Orient satovi koštaju uglavnom 100150 evra niže, pa smatram da se i ovi satovi neće prodavati po punoj ceni. Realno je očekivati da će novi Mako II biti oko 250 do 300 eura.
    Naravno, u prodaji se nalaze i ostali modeli sličnog dizajna, o kojima sam prethodno pisao na ovom blogu. Linkove možete pronaći u nastavku:
    Recenzija modela: Orient Kamasu
    Predstavljanje novog modela: Orient Kamasu II ili pre Ray III
 
Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар