5. 12. 2020.

Četiri najstarije i najveće japanske časovničarske kompanije


    U doba kada su Japanom vladali šoguni, Zemlja izlazećeg sunca je vekovima bila zatvorena za strance. O spoljnom svetu, van svojih granica, nisu ništa znali, niti ih je zanimalo. Imali su svoje živote i svoje probleme, i mislili su da je ostatak sveta onakav kakvim su ga opisivale istorijske knjige.
    Japanci su shvatili da su daleko iza zapadnih sila onog dana kada je američki komodor Metju Peri došao u Japan 1853. godine sa nekoliko velikih ratnih brodova sa naoružanjem i tehnologijom koji su daleko nadmašivali sve što je Japan imao u svojoj armadi. Amerikanci su došli sa ultimatumom: Japan će otvoriti svoje granice za trgovinu sa Amerikom, milom ili silom. Tada su Japanci shvatili da, ako preuzmu inicijativu, mogu dominirati svetom, a ako to ne učine, drugi će dominirati nad njima. Car se vraća na presto 1868. godine i započinje preporod države, nazvan Međi restauracija. Japan je otvorio vrata stranoj tehnologiji i trgovini. Rađa se moderni Japan.
    Upravo u periodu Međi restauracije se otvaraju prve časovničarske radionice u Tokiju. U ovom tekstu ću dati kratak istorijski opis, u hronološkom redosledu, svih japanskih proizvođača satova, od najstarijih do najmlađih.

SEIKO (1881)


Seiko Marinemaster 300
   
    Starost kompanije: 139 godina!

  Najstariji i ujedno najpoznatiji japanski brend koji se bavi proizvodnjom satova, elektronskih uređaja i optičkih proizvoda, u svojoj istoriji imao je pregršt inovacija i patenata.
   Kompanija je osnovana daleke 1881. godine, kada je Kintaro Hatori otvorio prodavnicu satova i nakita pod nazivom K. Hattori u Tokiju. Kao ljubitelj časovnika, zanimao se za tehnologiju, i čitavu deceniju znanja i rada je uložio u proizvodnju sopstvenih satova, marke Seikosha. Od 1924. godine kompanija se i zvanično zove Seiko, što u prevodu sa japanskog znači uspeh.

Upravna zgrada kompanije Seiko u Tokiju

    Svoje satove Seiko proizvodi isključivo u kući, tj. u svojim fabrikama, po tzv. in house sistemu, od najsitnijih delova do završnog sklapanja. To uključuje sve delove mehanizma, zupčanike, opruge, čak i veštački pravljene rubine koji se nalaze u mehanizmu i umanjuju trenje pokretnih delova, zatim kazaljke, kućišta, poklopce, stakla i kristale, pa čak i specijalno ulje za podmazivanje, boje kojim se farbaju ciferi i svetleći markeri. 
    Seiko korporaciji pripadaju sledeće kompanije:


    Danas Seiko ima nekoliko linija modela u ponudi:
    - Seiko 5, najpristupačniji modeli, odličnog kvaliteta;
    - Prospex, profesionalni modeli za ronioce, sportiste, vojsku itd;
    - Presage, elegantni modeli za svečanije prilike;
    - Astron, izuzetno precizni kvarcni sportski satovi;
    - Lukia, linija za dame;
    - Premier, najskuplji satovi iz Seiko kolekcije.

ORIENT (1901)


Orient Bambino, Open Heart

     Starost kompanije: 119 godina!

    Manje poznata japanska kompanija kod nas, koja je prepoznatljiva po proizvodnji kvalitetnih mehaničkih satova, i to kompletno in house. Mada ljudi često misle da je to mlada kompanija, s obzirom na to da se u većini tekstova navodi 1950. kao početak rada, njeni koreni datiraju od 1901. godine, i zbog toga je, po mom shvatanju, druga najstarija japanska časovničarska kompanija.
   Naime, te godine je faktički osnivač kompanije, Šogoro Jošida, otvorio veleprodajnu radnju pod nazivom Joshida Tokei, u prevodu Jošida satovi, u Tokiju, koja se bavila prodajom uvoznih džepnih satova. Nešto više o istoriji kompanije možete pročitati u ovom članku bloga Samo čas!
    Zbog Drugog svetskog rata kompanija prestaje da radi, i tek 1950. godine oživljava, menja ime, otvaraju se nove fabrike i prvi modeli Orient satova izlaze na svetlost dana.
   Orient je funkcionisao kao samostalna kompanija sve do 2009. godine, kada ju je preuzeo Epson, koji, kao što znamo, pripada Seiko korporaciji. Ipak, Orient je zadržao visok nivo samostalnosti i ima svoju nezavisnu proizvodnju satova i pratećih delova.

Orient Star GMT

    U okviru Orient kompanije funkcioniše i ogranak Orient Star, marka satova većeg kvaliteta i završne obrade, sa nešto višom cenom.
    Popularne linije Orient satova:
    - elegantni satovi: Bambino i Envoy;
    - ronilački satovi: Ray, Mako, Kamasu i Triton.

CITIZEN (1918)


Citizen Nighthawk

    Starost kompanije: 102 godine!

    Citizen ima istoriju dugu više od jednog veka i još duži pravi naziv kompanije na japanskom jeziku: シチズン時計株式会社 – Shichizun Tokei Kabushiki Gaisha.
    Brend Citizen prvi put je registrovan, zapravo, u Švajcarskoj, 1918. godine: to je učinio gospodin Šmid, koji je prodavao švajcarske satove u Japanu. Razvoj ove kompanije je podržao lord Goto Šinpei, jer je želeo da učini satove pristupačnim široj javnosti. Zvanično, 1930. godine Citizen počinje i da proizvodi satove.
     Za više informacija pročitajte članak: Citizen Hronograf.
    Posle Drugog svetskog rata, Citizen je počeo agresivniju politiku širenja kompanije. Danas poseduju čak i neke švajcarske brendove:


    Od serija satova, u ponudi su:
    - Promaster, kvalitetni satovi za profesionalce;
    - Super Titanium, satovi izrađeni od titanijuma;
    - Satellite Wave, najprecizniji satovi sa GPS-om.

CASIO (1946)


Casio Duro

   Starost kompanije: 74 godine.

  Casio je kompanija koja je u svetu poznata prvenstveno kao proizvođač elektronske opreme, kalkulatora, računara, elektronskih rečnika i elektronskih muzičkih instrumenata, ali vrlo je dobro poznata i kao proizvođač satova, kako elektronskih, što je njihova specijalnost, tako i analognih.
    Kompaniju je 1946. godine osnovao Tadao Kašio, i kompanija nosi njegovo ime napisano latinicom na engleskom jeziku.
    Casio je ogromna korporacija, koja u svojoj organizaciji ima 47 potkompanija, a godišnje zaradi više od 2,3 milijarde dolara. Međutim, taj novac ne potiče samo od prodaje satova. 

Glavna zgrada kompanije Casio

    Pored klasičnih digitalnih i mnoštva analognih satova, Casio u svojoj ponudi ima nekoliko linija modela:
    - G-Shock, izuzetno izdržljivi profesionalni satovi;
    - Edifice, elegantniji sportski modeli sa dosta funkcija;
    - Oceanus, dosta skuplji analogni modeli daleko boljeg kvaliteta;
    - Wave Ceraptor, radio-kontrolisani satovi visoke preciznosti.

Časno pominjanje


Q&Q (1976)


Q&Q Superior

    Starost kompanije: 44 godine.

    Već sam nakratko pomenuo Q&Q satove kada sam pisao o Citizen korporaciji. Ova kompanija danas uživa mali nivo nezavisnosti. Osnovana 1976. godine u okviru Citizen grupe, kao kompanija koja proizvodi ogromne količine veoma pristupačnih satova za široke narodne mase, direktno je konkurisala satovima Casio grupe.
    Q&Q je skraćenica od naziva Quality & Quantity – kvalitet i kvantitet – čime je kompanija pokušala da objasni zadatak i cilj koji su sebi postavili od nastanka. Proizvodnja se zasniva na  kvalitetnim i pouzdanim satovima u velikim količinama. Od 1976. godine do danas, u preko 120 zemalja sveta, prodato je više od 500 miliona satova ove kompanije, što je, mora se priznati, veoma impresivno.
    Što se tiče kvaliteta, uzevši u obzir cene Q&Q satova, ne mogu mnogo da se bunim. Pored Casio satova, ovo su najjeftiniji originalni satovi koje možete da priuštite, a prilično su dobri, s obzirom na to koliko malo koštaju.
    
Plakat za akciju Quest & Quality

    Godine 2013. Q&Q je pokrenuo akciju Quest & Quality, kojom deo prihoda od prodaje svojih solarnih satova 
– SmileSolar, doniraju humanitarnoj organizaciji Table for two, koja isporučuje obroke za školske menze za decu u Africi i Aziji.

    To bi bili giganti japanske i svetske časovničarske scene. To su kompanije koje imaju dugu istoriju, pregršt inovacija i patenata u svetu horologije. Upravo su oni bili ti koji su uznemirili Švajcarce svojom tehnologijom, preciznošću satova, da ne govorimo i o činjenici da su izazvali kvarcnu krizu sedamdesetih godina XX veka, koja umalo nije uništila švajcarsku časovničarsku industriju.

Veliki pozdrav,
Ivan R.
    


Нема коментара:

Постави коментар