23. 12. 2020.

Stanje kolekcije 2020!

    
    Bliži nam se kraj godine. Nije se ova 2020. proslavila kao dobra godina, ali se nadam da vas ovaj članak ipak sreće u dobrom zdravlju i nepokvarenog raspoloženja. 
    Kao poslednji tekst u ovoj godini želim da vam prikažem stanje svoje skromne kolekcije satova. Biće to kratko predstavljanje svih satova koje posedujem a koji su preživeli ovu godinu, od kojih modela sam se ove godine oprostio, koje satove najviše nosim, uz priču kako i zašto sam se odlučio za njih, a svaki će imati i odgovarajuću naj-titulu. Pa da krenemo!

1. Najvredniji sat!


    Orient Envoy Open Heart zaslužuje titulu najvrednijeg sata u kolekciji, i to iz više razloga. Pored toga što je redak na našem tržištu, jer se Orient ne prodaje kod nas, ovo je verenički poklon sa jakom simbolikom u nazivu modela. Uvek će ostati najvredniji sat u mojoj kolekciji, bez obzira na cene novih satova u budućnosti!
    Odlikuje se bezvremenskim vintidž dizajnom, koji je omaž prvim Orient satovima iz pedesetih godina XX veka.
    Nešto više o ovom satu i brendu sam pisao ove godine u tekstu Izbor džentlmena: Orient Envoy Open Heart (recenzija), koji možete pročitati klikom na pomenuti naslov.

2. Najstariji sat!


    Ovaj mali Casio MTP-1183 sam kupio daleke 2004. godine, kada sam upisao fakultet, i to je najstariji sat u mojoj kolekciji. Sat mi je bio potreban da ne bih kasnio na predavanja, a odabrani analogni model mi se činio ozbiljnijim od plastičnog Casio digitalnog sata koji sam do tada nosio, a koji mi nije delovao dovoljno dostojanstveno za predavanja u visokoobrazovnoj ustanovi Univerziteta u Beogradu. Tada su možda i počela moja kolekcionarska putešestvija, jer sam prvi put imao više od jednog sata. 
    Ovaj jeftini mališa (30 EUR) preživeo je fakultet, ali i služenje vojnog roka 2010. godine, i na njemu su jasno uočljivi tragovi korišćenja. Ostaje u kolekciji kao svojevrstan memento, da me podseća na neko davno prošlo vreme.

3. Najskuplji sat!


    Citizen Eco-Drive Chronograph je sat koji sam najskuplje platio od svih u trenutnoj kolekciji (220 EUR). Kupio sam ga od prve plate, kada sam počeo da radim u Narodnoj biblioteci Srbije, pre pet godina. Ne da mi je trebao neki razlog da se ponovim, ali mi se činilo da ne mogu da nosim bilo koji sat dok radim u jednoj od najviših institucija kulture u Srbiji. Mnoge zvanične ličnosti su dolazile na događaje, književne večeri, izložbe i promocije koji su bili organizovani u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja, i meni je bio potreban sat za odelo. Budući da je ovo hronograf i time pripada satovima sportskog tipa, bronzana boja kućišta i lep kožni kaiš braon boje su ga činili dovoljno elegantnim za sve svečane prilike.
    Nešto više o ovom satu možete pročitati u tekstu Elegantni sportista: Citizen Eco-Drive Chronograph (recenzija)

4. Najjači sat!


    G-Shock GA-2100 vaistinu je najjači, najizdržljiviji i najotporniji od svih satova iz moje skromne kolekcije. Kako i ne bi bio. Pravljen je s namerom da izdrži šokove koji mogu da deluju na jedan ručni sat. Pritisak od 20 bara, ili vodootpornost do 200 metara dubine, pad sa 20 metara visine, magnetizam do... ni sam ne znam koliko gausa! Može bez problema da radi pod ekstremnim vremenskim uslovima i  temperaturama koji mogu da nas zadese na ovoj našoj namučenoj planeti.
    Popularni Casioak nosim uglavnom vikendima, na kampovanjima i na treninzima. Pošto može da meri i do pedeset vremenskih zona, nameravam da ga nosim i na razna putovanja u inostranstvo!
    O ovom satu sam isto ranije pisao, i ovde možete kliknuti da pročitate prikaz, ukoliko želite da znate više o ovom modelu:

5. Najsrećniji sat!


    Seiko 5, oznake SNKK-87, poneo je titulu najsrećnijeg sata, a razlog za to je taj što sam ga osvojio kao nagradu!
    Imao sam dosta sreće i dovoljno znanja da najbrže odgovorim na nagradno pitanje iz oblasti časovničarstva u grupi Watchlovers Serbia, i kao nagradu za tačan odgovor dobijem ovaj srebrni Seiko 5. Ovim putem im još jednom zahvaljujem na igri i na satu, pogotovo Branislavu, koji je obezbedio ovu nagradu!
    Sat originalno dolazi sa metalnom narukvicom, ali sam odlučio da ga nosim na ručno izrađenom kožnom kaišu, koji je mnogo udobniji i odaje poseban utisak elegancije.

6. Najpopularniji sat!


    Još jedan Seiko 5 u mojoj kolekciji, oznake SNKL-43. Zašto je on najpopularniji sat u mojoj kolekciji?
    Trenutno nosi ovu titulu jer je na mnogim sajtovima, blogovima i You Tube kanalima upravo ovaj model predstavljen kao najbolji sat u cenovnom rangu od oko 100 EUR.
    Hodinkee, autoritet u svetu časovničarstva, nazvao ga je Mini Grand Seiko, zbog kvaliteta kućišta i dizajna koji podseća na taj daleko skuplji sat. Ben sa kanala Ben's Watch Club ga je proglasio jednim od tri najbolja sata za one koji počinju kolekciju mehaničkih satova, a Džodi sa kanala Just One More Watch je zapečatio sudbinu ovom modelu kao jednom od najpopularnijih Seiko 5 modela, i ubrzo ga više nije bilo u slobodnoj prodaji u buticima širom sveta.
    Naravno da sam morao da ugrabim svoj primerak ovog modela, koji obećava da će postati klasik, i kome cene na stranom tržištu polovnjaka već skaču i preko 145 EUR. 
    Nešto više o ovom modelu možete pročitati na:

Satovi od kojih sam se oprostio u 2020!

Timex Perpetual Calendar i Casio MTP-1291 

    Timex Perpetual Calendar i Casio MTP-1291 su dva sata od kojih sam se oprostio u ovoj godini. Nije da im nešto fali, naprotiv, to su dva veoma izdržljiva i dobra sata.
    Timex je američka kompanija osnovana 1854. godine, i ima jako dugu tradiciju proizvodnje čvrstih ručnih satova. Model u pitanju je kvarcni i ima perpetuelni kalendar, koji sam preskače 31. dan u mesecima koji traju 30 dana, a takođe prati i prestupnu godinu, tako da nikad ne mora da se šteluje. Pored toga ima i prikaz dana u nedelji, kao i čuveni Timex Indiglo sistem osvetljenja cifera. Pre nego što su postojali smart satovi, ovo je bio jedan od najzanimljivijih satova sa kul trikovima u rukavu. Jako osvetljenje ploče cifera na pritisak krunice, i kalendar koji uvek zna koji je dan i datum u mesecu! Avaj, budući da Timex nije japanski brend, nije mu mesto u mojoj kolekciji satova.
    Casio je takođe izdržljiv sat. Model MTP-1291 sportskog dizajna je izrađen od debelog komada nerđajućeg čelika i pravi je tenk. Kupio sam ga 2010. godine, da zameni istrošeni mali Casio MTP-1183. Sve dok nisam kupio G-Shock ove godine, MTP-1291 je bio najjači i najnošeniji sat u mojoj kolekciji za razne aktivnosti.
    Oba sata su i dan-danas u ispravnom stanju i nalaze se u kolekciji mog oca. Timex za svečanosti, a Casio za svaki dan.

Statistika bloga

    Za sam kraj, želeo bih da zahvalim svima koji su me pratili i čitali u ovoj godini i da podelim malo statističkih podataka sa svima vama. Blog je bio praćen i izvan mojih očekivanja. 

Ukupno pregleda po mesecima za celu godinu

Najkorišćeniji pregledači za čitanje bloga Samo čas!

Pregledi bloga Samo čas! prema korišćenim operativnim sistemima

Top pet država koje prate blog Samo čas!

    Ostaje samo da vam još jednom poželim srećne Božićne i Novogodišnje praznike. Praznici prođu, samo za čas, a mi se čitamo u sledećoj godini. 


Ivan R.
    

Нема коментара:

Постави коментар