23. 5. 2024.

VEST: Casioak iz manga stripa

G-Shock satove ne treba mnogo predstavljati. Mnogima su poznati i kao najizdržljiviji satovi koje možete kupiti, ali i kao urbani modni detalj. Modeli GA-2100, popularno nazvani Casioak, spadaju u neke od najuspešnijih G-Shock modela, o njimasam dosta pisao, a dobili su novo ruho koji odlično ide uz pomenuti moderni urbani stajling.

Ovoga puta inspiracija je stigla direktno iz stranica japanskog manga stripa, te noviteti sa referentnim oznakama GA-2100MNG-2A i GA-2100MNG-7A prosto privlače pažnju!

 

GA-2100MNG-2A u, poslednjih godina
popularnoj, Tiffany plavoj boji

 

Serija G-Shock GA-2100MNG ima ilustracije inspirisane stilom manga stripa, što se da naslutiti iz referentne oznake koja se završava sa MNG – manga. Odštampane crne linije koje ocrtavaju kućište, delove okvira, kaiša i brojčanika u stilu su ručnog oslikavanja na papiru, a delovi okvira i narukvice takođe imaju tačkaste šare koje daju utisak senčenja kakvo se može videti u stripovima.

GA-2100MNG-2A dolazi u plavoj boji, u nijansi koja neodoljivo podseća na Tiffany plavu, a koja je poslednjih godina izuzetno popularna među ljubiteljima satova. Casio je tu igrao na sigurno. Hladnoću boje razbija jarkocrvena minutna kazaljka, a crne linije i okviri pružaju odličan kontrast belom tekstu na satu.

Zanimljiv detalj je i oblačić sa tri tačke, kakav se može videti u stripovima. On ima funkciju kazaljke koja pokazuje dane u nedelji.


GA-2100MNG-7A je upadljviji, sa
belom bojom i kontrastnim crnim linijama

 

Beli Casioak GA-2100MNG-7A možda je upečatljiviji zbog kontrasta bele i crne boje. Minutna kazaljka je jarkožute boje... što možda nije najbolje rešenje kada se govori o čitljivosti jer se kazaljka pomalo gubi u belini cifera. 

Casio je trebalo da zameni kazaljke između ova dva modela – žuta na plavoj pozadini, a crvena na beloj. To bi dosta poboljšalo upadljivost kazaljki.

Modeli su standardnih dimenzija koje dele svi muški Casioak modeli, 48,5 x 45,4 x 11,8 milimetara. Težina ovih modela iznosi 51 gram.

 

Onomatopeja snažnog udarca ili eksplozije,
ispisana japanskom katakanom, krasi poklopac kućišta

 

Pored japanskog teksta koji u manga stripovima označava jak zvuk udarca ili eksplozije, na poklopcu kućišta pažnju privlači i tekst JAPAN ED. Prema tom podatku, ovi modeli su napravljeni u Japanu i pretpostavlja se da su to ograničena izdanja za japansko tržište. 

To ima smisla, pošto noviteti nastavljaju godišnju tradiciju G-Shock serije zasnovane na japanskoj kulturi koja je započeta još 2018. godine. Pa ipak, neki evropski prodavci takođe najavljuju iste manga modele sa donekle izmenjenom referentnom oznakom.


Pakovanje je takođe u manga stilu,
što je detalj zanimljiv kolekcionarima

 

GA-2100MNG-2AJR i GA-2100MNG-7AJR (na kraju reference stoji JR: Japanese Region) biće pušteni u prodaju u maju 2024. u Japanu po ceni od 25.300 jena sa uračunatim porezom. Dolar je znatno ojačao u odnosu na jen, pa to nije 250 $, već pristupačnijih 160 $. 

Status izdanja za druge zemlje nije potvrđen, ali su liste proizvoda za GA-2100MNG-2AER i GA-2100MNG-7AER (na kraju reference stoji ER: European Region) pronađene na veb-stranici zvaničnog evropskog distributera.

 



Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар