21. 8. 2024.

Ultimativni Casioak – MRG-B2100B (predstavljanje)

 

Casio G-Shock serije 2100 nam je dobro poznat. Popularni Casioak je izuzetno prihvaćen i cenjen u svetu, ali i kod nas. To su vrlo dobri i izdržljivi satovi zanimljivog dizajna, koji odlično leže na ruci, zahvaljujući laganom i tankom kućištu – tankom za jedan G-Shock.

Ono što nije opštepoznato jeste to da Casio pravi i vrlo skupocene satove. Poznavaoci i ljubitelji brenda će prepoznati oznaku MR-G, i odmah će znati o kakvom je satu reč.

Stoga je vest da je novi MR-G model odenuo Casioak ruho izazvao veliku pažnju u svetu. Predstavljam vam moćni MRG-B2100B!


Karakteristike

Dizajn i dimenzije su poznate, a novina je ta što je ceo sat napravljen od punog metala koji je ručno obrađen do najsitnijih detalja, što se prilično retko javlja kod proizvođača modernih i tehnološki naprednih satova kao što je Casio. Nekako, tradicionalni ručni rad ne ide uz to ime, a ipak, brend je uz predstavljanje noviteta izneo i nekoliko stavki po kojima se izdvaja:

1. Višekomponentna struktura omogućava najsofisticiranije poliranje metala, do sada nikad viđeno!

 

Okvir od titanijuma je zapravo sastavljen od 27 delova,
koji su obrađeni zaracu tehnikom poliranja


Okvir je formiran od ukupno 27 odvojenih komponenti umesto jednog dela. Svaki deo je poliran pre sklapanja kako bi se satu dao završni sloj bez izobličenja, i to do takvog savršenstva da se spojevi uopšte ne mogu primetiti nakon završetka. A polirane površine su odrađene čuvenom zaracu tehnikom, korišćenjem Sallaz mašine. I pod mikroskopom, površine sata deluju besprekorno.

2. Višestruka zaštitna struktura sa neverovatnom čvrstinom.

 

Konstrukcija od specijalnih materijala
štiti sat od svih vrsta udaraca


Delovi napravljeni od specijalnih materijala koji apsorbuju udarce su umetnuti između delova višekomponentne maske i kućišta, pružajući odličnu zaštitu od udara.

3. Supertvrde legure razvijene su u Japanu.

 

U izradi spoljnih delova koji su izloženi udarcima i grebanju
korišćeni su razni egzotični materijali, kao kobalt i titanijum

 

Gornja maska je napravljena od legure koja se zove COBARION. Tvrdoća ovog materijala je oko četiri puta veća od tvrdoće čistog titanijuma i briljantnog je sjaja, koji se može uporediti sa platinom. COBARION je zaštitni znak legure kobalta i hroma koji se proizvodi isključivo u Japanu.

Ostali, da kažemo spoljni delovi kućišta, okvir i narukvica su napravljeni od legure titanijuma DAT55G, čija je tvrdoća oko tri puta veća od tvrdoće čistog titanijuma, koja nudi odličnu obradivost. Sa ovim supertvrdim legurama razvijenim u Japanu, Casio je postigao spoljašnji dizajn koji obezbeđuje snagu i lepotu. 

Za poklopac kućišta i dugmad koristi se nešto standardnija legura titanijuma Ti64 Grade 5 Titanium, najviši i najkvalitetniji u industriji.

4. Dizajn brojčanika inspirisan je kigumi konceptom japanske estetike.

 

Brojčanik je inspirisan tradicionalnom japanskom kigumi tehnikom
tako da prorezi propuštaju dovoljno svetlosti do solarnog modula

 

Dizajn brojčanika uključuje posebne dekorativne aspekte inspirisane tradicionalnom japanskom tehnikom u drvnoj industriji kigumi.

Kigumi je tradicionalna japanska metoda gradnje i tehnika obrade drveta koja se koristi za drvenu stolariju i tradicionalno građevinarstvo bez upotrebe eksera ili drugih metalnih okova. Prvi put se pominje i koristi u Heian periodu (794–1185) za izgradnju drvenih konstrukcija, uključujući svetilišta i hramove. Sa zapanjujućim stepenom preciznosti koju tehnika koristi za kreiranje oblika sa strukturnom snagom i senzibilnošću umetničkog dizajna, kigumi se smatra i umetničkim oblikom zanatskog rada.

 

Grafika ilustruje svetlost koja prolazi kroz
uzorak rešetke na brojčaniku

 

Osnovnoj površini ciferblata je data valovita tekstura, sa  nizom otvora u udubljenjima kako bi se stvorio geometrijski uzorak rešetke, koji propušta dovoljno svetla. Ispod se nalazi solarni panel, koji napaja punjivu bateriju kvarcnog mehanizma. Pored toga, indeksna oznaka na dvanaest sati ima složenu dvodelnu strukturu, koja oblikom podseća na kigumi spoj drvenih delova. Ova vrsta izrade zahteva najveću preciznost mikroobrade metala, koju je Casio posebno razvio u svom studiju u Jamagati.

 

Dodatni pažnje vredni detalji

Zahvaljujući modernim materijalima i načinu izrade, novi MRG-B2100B je jedan od najtanjih G-Shock satova, a ujedno i jedan od najizdržljivijih. Prečnik kućišta je 44,4 mm i, tipično za Casioak modele, dužina od ušica do ušica je 49,5 mm. Visina iznosi 13,6 mm, uglavnom zahvaljujući okviru koji stoji čitav milimetar iznad safirnog stakla sa duplim AR premazom, kao dodatna zaštita od udaraca.

 

Čak je i krunica komplikovano čudo inženjeringa,
sve u korist zaštite od svih vrsta šokova

 

Najočiglednija razlika u odnosu na klasične Casioak modele je krunica. Kod pristupačnijih gumenih i metalnih modela krunica ne postoji, sve se šteluje putem dugmića, kao što smo navikli kod većine G-Shock satova. U tom pogledu, MRG-B2100B funkcioniše kao klasični sat sa kazaljkama i krunicom, bez digitalnog ekrana, pa je taj osetljiv deo svakog sata trebalo dodatno zaštititi.

Kućište od specijalnog titanijuma ima štitnike, ali najveća fora je sama konstrukcija pomenute krunice. Sastoji se iz šest delova, koji zajedno doprinose zaštiti od udaraca i prodiranja vode. Posebna konstrukcija čak drži MR-G logo, koji je ugraviran na krunici, uvek u horizontalnom položaju, poravnat i kada se krunica okreće. 

 

Ostale G-Shock pogodnosti nisu izostavljene:
LED osvetljenje, Bluetooth konekcija, radio-kontola, safir...

 

Ostale pogodnosti

Casioak MRG-B2100B koristi radio-kontrolisan sistem Multiband 6 za precizno merenje vremena. To mu omogućuje da radi u okvirima +/- 1 sekunde na 100 miliona godina, pa za one koji su u dometu radio-tornja nema zime. 

Da sat ostane precizan i za one koji nisu u dometu, MRG-B2100B ima i Bluetooth® konekciju, pa se vreme može korigovati i putem pametnog telefona.

Tu je i G-Shock aplikacija. Ranije, rad aplikacije nije bio najpouzdaniji, i mnogima se nije sviđao način na koji je to Casio odradio, ali iz godine u godinu sve je bolja i bolja. Najbolje od svega je to što aplikaciju ne morate ni da koristite ako vam loša konekcija i bagovi idu na živce.

 

Moderni stelt dizajn možda nije za svakoga,
mada mislim je cena možda najveća prepreka za kupovinu


MRG-B2100B je pušten u prodaju u Japanu 14. juna po ceni od 649.000 jena oko 4.800 dolara sa uračunatim porezom. Nije malo novca, ali sam siguran da će kupaca biti. To je uvek slučaj kada su Casio MR-G modeli u pitanju, pogotovo kada su odrađeni sa ovoliko pažnje i preciznosti uz upotrebu najsavremenijih i retkih materijala, i nekoliko patenata.

Što se tiče mene, ja ću se držati onih klasičnijih i mnogo pristupačnijih gumenih Casioak GA-2100, i metalnih  Casioak GM-2100!

 

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

3. 8. 2024.

Odstupanje, amplituda, neujednačenost otkucaja, frekvencija, šta sve to znači?

 

U moru časovničarskih termina, nekolicina se ponavlja kada stručnjaci govore o mehanizmu sata i njegovoj preciznosti. Postoje razne aplikacije na pametnim telefonima koje možete skinuti i koristiti ih da izmerite preciznost svog sata, ali i tu se pominju nekakva amplituda i beat error  neujednačenost koja se javlja tokom otkucaja zaprečnog mehanizma.

Za one ozbiljnije, postoji sprava koja se naziva vibrograf timegrapher.

Nadam se da ste na nekom od videa časovničarskih kanala već videli plavi ekran vibrografa koji prikazuje razne parametre rada sata u realnom vremenu. 

 

Sat kod časovničara, na merenju parametara vibrografom
 

Vibrograf je deo horološke opreme koja može da meri vitalnu statistiku rada mehanizma. Koristi osetljiv mikrofon kako bi osluškivao zvuk koji proizvodi pokret mehanizma dok radi. Preciznom analizom tih zvukova meri blaga odstupanja u otkucajima, frekvenciji i amplitudi balanse.


Odstupanje

Gornja linija na ekranu daje numeričke podatke, dok se ispod nalazi grafički prikaz rada, koji često daje bolju predstavu o zdravlju mehanizma. Na kraju krajeva, kako kažu, slika govori više od hiljadu reči.

 

Gornja linija ekrana vibrografa, prikazuje
dnevno odstupanje, amplitudu, neujednačenost i frekvenciju


Sleva nadesno, prvi broj je trenutno odstupanje u preciznosti i to izraženo u sekundama po danu. Cifra od +1s/d iznad pokazuje da sat trenutno minimalno žuri i da se očekuje da će dobiti 1 sekundu u naredna 24 sata. To je za mehanički sat gotovo pa savršeno, i podatak na vibrografu koji je lako razumeti.

Ono što je teže razumeti su sledeća dva broja, koji prikazuju amplitudu i neujednačenost otkucaja. 

 

Amplituda

Sledeći broj na vibrografu je amplituda koja je mera koliko stepeni balansa rotira od jedne krajnje do druge krajnje pozicije – napred-nazad. 

 

Balansni točak se rotira napred-nazad, a potez
od jedne do druge krajnje tačke rotacije je amplituda

 

Amplituda balanse je različita od proizvođača do proizvođača mehanizama. Na primer, mnogi švajcarski mehanizmi rade na visokoj amplitudi, uglavnom oko ili čak iznad 300° kada dobro rade, dok moderni Seiko mehanizam može raditi na 230° bez ikakvih problema, mada sam najčešće viđao amplitude od oko 270°

Da bi se doneo sud na osnovu merenja amplitude, važno je znati šta je normalno za mehanizam koji se testira. Amplituda će takođe biti veća pri punoj rezervi snage nego što će biti nakon što sat radi satima, pri kraju rezerve. Međutim, uopšteno govoreći, ako znate normalni opseg, očitavanje amplitude vam može reći koliki obrtni moment balansa dobija od glavne opruge, prema tome, obezbediti kvalitativnu indikaciju zdravlja mehanizma. 

 

 

Nedavno servisirani mehanizam će imati višu amplitudu za svoj domet, dok će sat kome je potrebno podmazivanje imati žalosno nisku amplitudu, koja bi mogla da bude i ispod 150°, što znači da se balansni točak jedva njiše. 

Ako nešto treba da zapamtite iz ovog članka, to je da mala amplituda – definitivno bilo šta ispod 200° – znači da je vašem satu potrebno servisiranje. 

 

Neujednačenost otkucaja

Broj desno od amplitude na vibrografu je neujednačenost otkucaja beat error.

 

Balansa treba da se okreće jednako ulevo i udesno,
a ako ima male razlike na jednoj strani, to je beat error


 

Neujednačenost otkucaja je razlika u milisekundama između vremena koje balansni točak provede na levoj strani u odnosu na vreme koje provede na desnoj. Drugim rečima, to je vremenska razlika između tik i tak

Idealno, razlike ne bi trebalo da bude, pa sat koji lepo radi treba da ima vrednost 0,0 ms. To bi značilo da se balansa okreće tačno toliko ulevo koliko i udesno. 

Često se dešava da sat ima očitavanje koje nije sasvim jednako nuli, ali nema mnogo uticaja na preciznost samog sata. Međutim, veći broj, na primer više od 0,4 ms, može ukazivati na loše regulisan sat, a sve više od 0,8 ms zaista može ukazivati na problem sa balansom. 

 

Frekvencija

Na kraju, ostaje frekvencija sata. Kod mehaničkih satova jedan zamah balansnog točka je jedna vibracija ili poluoscilacija. Kada balansni točak zamahne u oba pravca – napred-nazad, to su dve vibracije ili jedna cela oscilacija. 

Jedna oscilacija pomera sekundaru za jedan otkucaj unapred!

Frekvencija mehanizma se izražava u hercima (Hz) – broju oscilacija u sekundi, ili otkucajima po satu (bph), koji se dobija kada se broj oscilacija u sekundi pomnoži sa 3.600 (broj sekundi u jednom satu). Najčešće frekvencije ručnih satova danas su:

3 Hz – 6 otkucaja kazaljke u sekundi – 21.600 bph
3.5 Hz – 7 otkucaja u sekundi – 25.200 bph
4 Hz – otkucaja u sekundi – 28.800 bph
5 Hz – 10 otkucaja u sekundi – 36.000 bph.
 

Na snimku se vidi sat čija sekundara kuca 6 puta u sekundi,
dakle, frekvencija iznosi 21.600 bph


Nadam se da je ovaj stručniji deo horologije sada malo jasniji ljubiteljima satova, i da će mnogi još malo više ceniti zanatsko umeće i preciznost mehaničkih satova.


Srdačan pozdrav,
Ivan R.