11. 7. 2021.

Tipovi kazaljki – Školski čas IX


    Tip i stil kazaljki na satu može se činiti kao minoran detalj kada je u pitanju dizajn, ali one igraju važnu ulogu u definisanju izgleda određenog modela. Zbog toga postoji toliko različitih oblika kazaljki, neki tipovi su česti, a neki toliko prepoznatljivi da se vezuju za određeni brend, pre nego za model. 
    Čak i za osobe koje ne razmišljaju mnogo o tome, pa za njih postoje samo sekundara, velika i mala kazaljka, mogu da primete da njihov oblik dosta utiče na to da li će im se sat svideti ili ne. Entuzijasti znaju da svaki tip kazalji ima svoje ime, i imaju svoje favorite.
 
    
    U ovom tekstu ću nabrojati 22 tipa kazaljki u svetu horologije. Za mnoge ste čuli i videli ih, ali neke su i meni bile prvi put predstavljene dok sam istraživao za tekst. Ono što ću drugačije uraditi od mnogih koji su pisali o ovoj temi jeste da ću umesto fotografija, lično i svojeručno crtati kazaljke za svaki od navedenih stilova posebno! Pa da počnemo:
 

1. Alpha (alfa)

 

    Alfa kazaljke imaju oblik izduženih vrhova strela, s tim što se pri osovini sužavaju konusno, što ih razlikuje od klasičnog oblika strele. Ime su dobile zbog toga što podsećaju na veliko slovo A. Najznačajniji sat kojeg krase ovakve kazaljke je A. Lange & Söhne Datograph.

2. Arrow (strela)

 

    Kao što im ime samo kaže ove kazaljke imaju oblik strela. Odlikuje ih dugačka drška i zašiljen vrh. Brendovi ponekad kombinuju veliku ili malu kazaljku s drugim tipovima, ali postoje i modeli sa obe kazaljke u obliku strela, kao što je to Omega Seamaster Planet Ocean.

3. Baton (palica)

 

    Jedan od najčešćih tipova kazaljki su upravo i najprostije u obliku palica ili štapova. Jednostavan, minimalistički dizajn, paralelnih linija uvek je dobar dizajnerski izbor u kombinaciji sa dobrom iluminacijom ili tricijumskim cevima. Najpoznatiji model koji ima blago stilizovane kazaljke u vidu palica jeste AP Royal Oak.

4. Breguet (brege)

 

    Ove kazaljke su dobile ime po čuvenom časovničarskom majstoru Bregeu. Abraham Louis Breguet (1747–1823) smatra se izumiteljem mnogih delova i komplikacija satova koji se koriste i danas. Da bi stvorio određenu originalnost svojih satova, Brege je dizajnirao ove unikatne kazaljke, koje se danas mogu videti na mnogim elegantnim modelima mnogih brendova, kao što je Orient Envoy sa slike na početku teksta.
    Više o ovom modelu možete pročitati ovde.
 

5. Cathedral (katedrala)

 

    Ovo su kazaljke sa više detalja koje podsećaju na vitražne prozore na katedralama, pa su tako dobile ime. Postoji više različitih stilova, ali većina se odlikuje kružnim ornamentom na maloj kazaljci, koja pokazuje sate i izduženom velikom kazaljkom koja podseća na prozor gotičke katedrale. Najpoznatiji primer je Seiko Alpinist.
 

6. Dauphine (dofin)

 

    Dauphin je fraza koja se koristila od 1350. do 1830. godine koja je označavala najstarijeg sina francuskog kralja, ukazujući na to da je on naslednik francuske krune, a na čijem grbu su bili prikazani delfini. Dauphine bi bila žena princa naslednika. Nisam uspeo da povežem oblik kazaljki sa ovim terminima, pa ću napisati ono što mnogi misle, tj. da kazaljke podsećaju na stilizovanu siluetu delfina u pokretu. Mnogo satova ima ovaj oblik kazaljki, od pristupačnih Seiko 5 do skupocenih JLC.
    Ako želite da pročitate više o Seiko 5 modelu sa dauphine kazaljkama, kliknite ovde.
 

7. Diamond (dijamant)

 

    Dijamant, romb ili lozenge kazaljke se često viđaju na Flieger tipu satova. Ponekad ih ljudi zovu i pilotskim kazaljkama. Ovo su krupne kazaljke velike površine u odnosu na dužinu, pa ima dosta prostora da se ispune luminescentnom bojom, što ih čini izuzetno čitljivim i korisnim za pilotske satove.
    U tekstu Flieger: popularan dizajn koji niko ne želi da prizna možete videti nekoliko primera satova sa ovim kazaljkama.
 

8. Dropplet (kapljica)

 

    Čuvene kazaljke koje skoro isključivo koristi veliki F. P. Journe na svojim unikatnim satovima, pa ih mnogi i nazivaju po njemu. Odlikuje ih oblik izdužene kapljice ili Rupertove staklene kapljice. Tanke, elegantne i definitivno unikatne.
 

9. Fleur de Lys (ljiljan)

 

    Čuveni ljiljan na francuskom, kao i na srpskom grbu i mnogim drugim, simbol je čistote i kraljevske loze. Ovakve kazaljke se retko viđaju na ručnim satovima, iako ih Czapek često koristi za svoje elegantne modele.
 

10. Lance (koplje)

 

    Koplja poprilično liče na alfa kazaljke, ali ih ne treba mešati. Drška je duža, ali nije toliko dugačka kao kod kazaljki tipa strela. Podsećaju na koplja vitezova i otuda ime. Vitkiji profil ih čini praktičnim za elegantne satove.
 

11. Leaf (list)

 
 
    List se koristi za opisivanje ovih kazaljki koje imaju širok, pljosnat oblik koji oponaša prirodni, organski obris širokog vegetativnog biljnog organa. Iako se ne koristi toliko često kao mnoge vrste kazaljki iz ovog teksta, ovaj tip daje satu vrlo unikatan i elegantanizgled.
 

12. Lollypop (lizalica)

 

    Samo ime kaže, ove kazaljke podsećaju na slatkiš koji smo voleli kao klinci. Odlikuje ih jako dugačka drška koja se završava kružnim oblikom, koji ne mora uvek da bude na kraju drške. Češće se dizajneri igraju s oblikom, pa se krug nalazi ili na kraju ili bilo gde u srednjem delu kazaljke. Dobar primer za to je Tudor Submariner 94010 iz osamdesetih.
 

13. Louis XIV (Luj 14)

 

    Najornamentalnije i najkomplikovanije kazaljke, koje su se nekada mnogo više koristile nego danas. Češće se viđaju na starim zidnim satovima, pa i na džepnim, negoli na ručnim, ali s vremena na vreme neki od ozbiljnih brendova izbace model koji krasi ovaj tip kazaljki. Ime su dobile po flambojantnom francuskom kralju Luju Četrnaestom, kao uostalom i sav izuzetno ukrašen i nakinđuren nameštaj.
 

14. Mercedes (mercedes)

 

    Ovaj tip se razvio iz katedrala, a po čuvenju ih koristi Rolex i mnogi koji kopiraju ovaj brend. To ih čini jednim od najpopularnijih kazaljki u svetu satova. Ime su dobile zbog toga što kružni deo podseća na znak nemačkog automobilskog giganta. Često je samo mala kazaljka ovog oblika u kombinaciji sa manje primetnom velikom kazaljkom drugog stila.
 

15. Obelisque (obelisk)

 
 

16. Paddle (veslo)

 

   Slično kao većina tipova kazaljki i ove dobijaju ime od samog oblika predmeta na koje liče. Odlikuju se ravnim dizajnom sa širim pravougaonikom prema krajevima. Jedan primer sata opremljenog kazaljkama u obliku vesla je Blancpain Fifty Fathoms.

17. Pencil (olovka)

 

    Najčešći stil u svetu satova. Poput zarezane drvene olovke, ove kazaljke su duge, tanke i ravne, sa malim zašiljenim vrhom. U zavisnosti od širine, mogu biti od punog materijala ili ispunjene luminescentnom bojom. Panerai Luminor je jedan od poznatijih predstavnika ovog tipa.
 

18. Plongeur (ronilac)

 

    Podsećaju na oblik mača, ovaj tip je prepoznatljiv po izuzetno izraženom velikom kazaljkom i zato se najčešće koriste kod ronilačih satova, otud i ime (franc. plongeur – ronilac). Naime, velika kazaljka, dobro ispunjena luminescentnom bojom izuzetno je dobro uočljiva pod vodom, a roniocima je među bitnijim informacijama koliko je minuta prošlo od početka zaranjanja.

19. Snowflake (pahulja)

 
    
     Nije najjasnije otkud to da je ovaj tip kazaljki dobio ime po snežnoj pahuljici, ali tako stoje stvari. To su velike, smele, ugaone satne kazaljke koje su postale neizostavni i najprepoznatljiviji deo Tudor dizajna koji sada traje više od 50 godina. Priča se da je tom obliku kumovala francuska mornarica, koju je Tudor snabdevao satovima, zahtevajući više iluminacije, kao i da se velika i mala kazaljka bolje razlikuju po obliku. Tudor je onda uprostio Rolex mercedes kazaljke i u stilu tada popularnog Pikasovog kubizma, krug pretvorio u kvadrat.

20. Spade (pik)

 

    Poput oznake na kartama za igranje, ove kazaljke su klasičan stil koji se često koristio na džepnim i starim nemačkim zidnim satovima. I danas se koriste, ovo je stil koji izgleda da nikada ne izlazi iz mode. Često ih viđamo na Longines i Ulysse Nardin modelima, kao i kod mnogih drugih.
 

21. Syringe (špric)

 

    Kazaljke u obliku šprica se najčešće koriste kod terenskih i vojnih satova. Odlikuje ih robustan, simplistički dizajn koji ne ometa pogled, a tanak produžetak kazaljki na vrhu precizno pokazuje tačno vreme. Najčešće se mogu videti na Sinn satovima.
 

22. Sword (mač)

 

    Kazaljke u obliku mača su isto jako česte. Kako im ime kaže podsećaju na sečivo dvoseklog evropskog mača. Za razliku od kazaljki tipa plongeur, ove nemaju dršku pri osovini, ali se takođe često koriste kod ronilačkih i vojnih satova.
    Napomenuo bih da svaki od gorepomenutih oblika mogu biti stilizovani, a najčešće je to u vidu skeletizacije. To je proces gde se kazaljke izbuše tako da se kroz njih može gledati. 
 

    Podsećaju na skelet normalnih kazaljki i tako su dobile ime. Mogu biti parcijalno ili potpuno skeletizovane. 
   Toliko o temi ovom prilikom. Ručno iscrtavanje svih ovih tipova i formi kazaljki je zahtevalo dugo vremena, ali bilo je zanimljivo spojiti dva hobija u kojim uživam, istraživanje i pisanje o satovima, kao i crtanje.
 
Dug proces crtanja, fotografisanja i editovanja slika urodio je plodom

   Srdačno, 
Ivan R.
 

5 коментара: