22. 9. 2021.

Skupoceno čudo tehnologije: Casio Oceanus (predstavljanje)


    Casio je dobro poznati brend koji je čuven po tome što proizvodi odlične elektronske uređaje, među kojima nas najviše zanimaju njihovi pristupačni, ali precizni i dugotrajni satovi. Ova japanska kompanija je nastala 1946. godine u Tokiju. Osnovao ju je Tadao Kašio (Tadao Kashio), a ime brenda mi pogrešno izgovaramo Kasio već decenijama. No, komplikacije transkribovanja japanskih ideograma na latinicu nisu tema ovog teksta.
    Tema je linija satova koja ruši ustaljeno mišljenje: Casio = jeftino.
 
Casio Oceanus OCW-T200

     Kada pogledate najpoznatije časovničarske kompanije, vidite bogatu istoriju, priče koje datiraju od pre jednog veka i više. Casio je nov igrač na tom polju i, shodno tome, najbrže je prihvatao nove tehnologije.
Sa sedištem u Tokiju, kompanija je stvorila neke od prvih elektronskih proizvoda, poput prvog potpuno elektronskog kalkulatora, koji svi znamo i volimo.
    Međutim, do sada je svet u velikoj meri svestan umeća kompanije kao proizvođača elektronike, a s obzirom na njihovu težnju ka inovacijama, Casio Oceanus savršeno pokazuje koliko su performanse kompanije neverovatne i u časovničarstvu. Upravo je linija Oceanus ta koja treba da razbije stereotip koji brend nosi.
 
Casio Oceanus Manta OCW-S5000E

    Dobro, modeli linije G-Shock su već razbili mnoge stereotipe. To je možda najpopularniji podbrend kompanije Casio, i uz ProTrek satove, najpoželjniji su alat za zahtevnije osobe koji rade na teškim terenima. Za naše uslove, neki satovi iz gore navedenih kolekcija se ne mogu nazvati jeftinim, pa ipak, ne ulaze u teritoriju high end satova sa visokom završnom obradom.
    Edifice linija, sportskog duha i dizajna, puna je modela koji su napravljeni od nešto skupljih i dugotrajnijih materijala. Česta je upotreba safirnog stakla, titanijuma, ugljeničnih vlakana i drugih egzotičnijih materijala širom edicije. Upotreba ovih materijala ali i savremene tehnologije je još evidentnija u Waveceptor modelima, koji su u nešto višem cenovnom rangu.
    Ne možemo zaista reći da je bilo koja od linija Casio satova u međusobnoj konkurenciji. Međutim, neke se linije sa svojim funkcijama malo preklapaju. Čini se da je pred kupcem težak izbor koji sat da kupi.
 
Casio Oceanus OCW-P2000

    Što se tiče Oceanusa, on je u osnovi hibrid svih ovih serija, jer uzima u obzir funkcionalne aspekte i izdržljivost koje imaju G-Shock i ProTrek, tehnologiju koji ima Waveceptor, dizajn, materijale i sportske funkcije koje ima Edifice, za stvaranje proizvoda koji je istovremeno i elegantan i funkcionalan.
    To nije prosto spoj svega i svačega. Casio Oceanus nazivaju liderom u časovničarskoj industriji po tehnologijama i završnoj obradi koju pruža.

    Svi Oceanus satovi imaju sledeće karakteristike:
 
    1. Analogni prikaz vremena. Stariji modeli su imali analogno-digitalni prikaz, ali nikada skroz digitalni.
 
    2. Pogon sa pet motora. Sastoji se od pet unutrašnjih mini-elektromotora koji rade nezavisno, za kontrolu brojača za vreme, štopericu, sekunde, dan u nedelji i sate.

    3. Radio-kontrolu vremena. Oceanus satovi će se automatski sinhronizovati uz pomoć prijemnika radio-talasa ugrađenog u mehanizam. Lokacije za sinhronizaciju su: japanski vremenski signal (JJY), američki vremenski signal (WWVB) iz Kolorada, evropski vremenski signali iz Engleske (vreme iz NPL (MSF)), Nemačke (DCF77) i kineski u gradu Shangqiu.
 
    4. Safirno staklo. Safir je materijal izuzetne tvrdoće. Na Mohovoj skali odmah je ispod dijamanta, pa ga je gotovo nemoguće izgrebati redovnim aktivnostima u životu.

    5. Solarni mehanizam. To je dobro poznati Tough Solar, koji se može naći i u ostalim linijama Casio satova.
 
Model OCW-S4000S Edo Kiriko;
Limitirani model od samo 150 jedinica sa safirnim okvirom
izrađenim u tehnici Edo Kiriko rezanja dragulja


    Casio Oceanus satovi dostupni su samo u Japanu. Mogu se naručiti preko neta i poslati međunarodno, ali cene ovih satova nisu mala stvar. U svesti ljudi sa naših prostora, ali i šire, Casio bi trebalo da budu pristupačni satovi, pa čak i bezobrazno jeftini. Jedan Oceanus od nekoliko stotina, pa i hiljada dolara zvuči kao nelogičan izbor.
    Po meni, to je samo stvar perspektive. Način na koji posmatramo stvari. Da, za jedan Casio, cena od preko 1000 $ zvuči kao ludost. Međutim, ako pogledamo tehnologiju koju nudi, materijale od kojih je izrađeno kućište, završnu obradu, i kada sve to uporedimo sa konkurencijom, čija je cena četiri ili pet puta viša, onda možemo da zaključimo da je Oceanus sat koji ima realnu cenu.
    Pritom, tu je i ekskluzivnost. Kako jedan Casio može da bude ekskluzivan? Kao što rekoh, Oceanus razbija stereotipe. Pošto je dostupan samo u Japanu, malo ko u svetu ima ovaj sat na ruci. Proizvodi se u malim serijama, naravno, tako da su modeli ovog podbrenda prava poslastica za kolekcionare širom sveta.
    Mada, servis može biti jako komplikovan. Imajte to na umu.
 
    To je bio Oceanus: skupoceno čudo tehnologije ili nelogičan izbor za sat... procenite sami.

    Lista modela satova i cene na linku: Casio Oceanus

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар