27. 3. 2024.

Lepota u jednostavnosti – Spring Drive 9R01


 

U oblasti visoke horologije, gde je svaki otkucaj simfonija preciznosti i lepote, Seiko je poštovano ime. U njegovom arsenalu remek-dela, kalibar 9R01 se izdvaja ne samo po tehničkim specifikacijama, već i kao fuzija inovacije i dizajna, koja podjednako osvaja entuzijaste i kolekcionare.

Razvijen kao deo prestižne Credor linije, unutar Micro Artist studija, 9R01 predstavlja vrhunac mehaničkog umeća. Svaka komponenta je napravljena prema najstrožim standardima, obezbeđujući besprekornu funkcionalnost i beskompromisnu ​​pouzdanost. Međutim, složenost i pouzdanost mehanizma ću staviti u drugi plan. 

Prvo, treba shvatiti da su zanatlije u Micro Artist studiju vrhunski. To je grupa stručnjaka koja redovno posećuje nikog drugog do gospodina koga će mnogi prepoznati kao najboljeg časovničara današnjice, a zove se Philippe Dufour. Oni su grupa koju gospodin Dufour do danas izuzetno poštuje. To dovoljno govori! 

Kalibar 9R01 poseduje istinski vrhunsku završnu obradu najvišeg reda, do skoro rezervisanu za Credor satove, koji u Seiko korporaciji zauzimaju mesto iznad Grand Seiko modela.

 

Grand Seiko Spring Drive 8 Day Power Reserve

Oni sa oštrim okom će primetiti da kalibar 9R01 ipak ima Grand Seiko oznaku. To ne čudi, jer Seiko često koristi svoja mnogobrojna postrojenja, studija i fabrike kako bi izvukao najbolje. To je priča stara.

Ono što istinski izdvaja 9R01 je izuzetna izrada koja prožima svaki aspekt njegovog dizajna. Ne govorim samo o zaracu poliranim ivicama, o fino brušenim stranama, niti o čak 307 delova ovog složenog mehanizma koji rade u takvoj simfoniji pokreta, da su zvanična odstupanja samo +0,5 sekundi na dan! 

Govorim o ploči napravljenoj od jednog dela metala koja pokriva veći deo mehanizma i vrši funkciju mosta. Ovaj most obezbeđuje tačno pozicioniranje svakog točka i zupčanika tako da je prenos snage najefikasniji. Čvrstoća ovog jednodelnog mosta takođe pomaže kod raznih udara na sat. 

 

Zemlja izlazećeg sunca!
Linije daju obris planine Fuđi

 

Međutim, dizajn je ono što vam je možda promaklo. Ploča je zakošena i oblikovana na vrhu kako bi zapravo ocrtala planinu Fuji, čuveni vulkan na najvećem ostrvu Honshu. Sa strane se vidi zlatni klizeći točak, koji predstavlja izlazeće sunce, koje se promalja iza svete japanske planine. Polirani rubini i plavi šrafovi su namešteni da predstavljaju svetla grada Suwa, u čijoj blizini se nalazi Micro Artist Studio

Možete li da zamislite dokle su inženjeri i dizajneri studija išli, koliku stručnost i umeće su pokazali da bi uspeli u ovoj nameri... a sam mehanizam izgleda tako obično na prvi pogled. U tome je čar japanskog načina umetničkog izražavanja.

 

Rezerva snage se vidi kada okrenete sat,
i iznosi impozantnih 198 sati!


Kalibar ima čak 56 rubina i zadivljujuću rezervu snage od 198 sati, ili, drugim rečima, osam dana snage. Prikaz rezerve se vidi na samom mehanizmu u polukrugu koji predstavlja jezero Suwa, koje se na mapi Japana u odnosu na planinu Fuji i grad Suwa nalazi upravo na istom mestu.

Elegantna i prefinjena estetika mehanizma, zajedno sa njegovom besprekornom izradom, čine ga pravom poslasticom za poznavaoce. Kalibar 9R01 je simbol harmonične fuzije inovacija, izrade i elegancije. On oličava nepokolebljivu posvećenost pomeranju granica u izradi satova, dok ostaje veran bezvremenskim principima koji definišu brend Seiko

 

Japanski minimalizam ili lepota u jednostavnosti

 

Za one koji cene finije stvari u životu, 9R01 nije samo mehanizam – to je remek-delo koje prevazilazi vreme.

 

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

2 коментара: