10. 3. 2024.

Kikuchi Nakagawa – predstavljanje luksuznog japanskog časovničarskog brenda

 

Istorija časovničarstva je izuzetno duga, sa primetnim usponom poslednjih godina, što raduje mnoge zaljubljenike. Novih imena na horološkoj sceni je sve više, stvarajući ozbiljnu, moram reći i pozitivnu dinamiku u industriji satova. Pogotovo kada je reč o mehaničkim satovima. Stari zanati se vraćaju u život.

Japan, tradicionalno, ima šta da ponudi. Ne samo u okvirima masovnih brendova, giganata časovničarstva koji proizvode mehaničke satove, kao što su Seiko i Citizen, već i u vidu mikrobrendova.

Kao što to obično biva, postoje cenovno pristupačniji brendovi, ali i oni koji časovničarstvo shvataju toliko ozbiljno da je svakom detalju sata posvećena maksimalna pažnja. Završna obrada je rađena ručno, do najvišeg nivoa. Takav slučaj je i sa nezavisnim, luksuznim brendom – Kikuchi Nakagawa!


Filozofija brenda

Gospodin Kikući i poslovni partner Nakagava, jedan časovničar, a drugi dizajner, objašnjavaju da je moto brenda imaginativno časovničarstvo.

 

Model Genmon, elegancija u jednostavnosti

 

Kikući i Nakagava imaju dva kontradiktorna ideala. Prvi je vezan za izvlačenje najboljeg iz metala koji obrađuju, ili umetnost izrade metala izvan karakteristika njegove funkcionalnosti.

Drugi ideal je vezan za dizajn i pravljenje autentičnog sata kao alata koji ima funkciju. Dizajnerski, njihovi satovi prate modu sredine dvadesetog veka, zlatnog doba mehaničkih ručnih satova.

 

Jusuke Kikući
Foto: Kikuchi Nakagawa


Jusuke Kikući (Yusuke Kikuchi) učio je časovničarski zanat u Parizu. Nakon što je završio časovničarsku školu, bavio se popravkom satova u firmi Antoine De Macedo Horloger. Vrativši se u Japan, osnovao je kuću satova – Chronomètre – gde je kreirao i pravio originalne mehaničke satove.

 

Tomonari Nakagava
Foto: Kikuchi Nakagawa

 

Tomonari Nakagava (Tomonari Nakagawa) izučio je kovački zanat u Japanu, i prvobitno se bavio proizvodnjom japanskih mačeva, da bi se kasnije okrenuo časovničarstvu. On je zaslužan za obradu metala, i stručnosti mu ne manjka, ali pored toga se upisao u časovničarsku školu u Tokiju. Po diplomiranju, radio je za Citizen Watch Co. Ltd., gde se bavio velikim proizvodnim operacijama kao što su projektovanje, proizvodnja i podešavanje ručnih satova. 

Posle više od decenije iskustva, Kikući i Nakagava osnivaju svoju kompaniju 2018. godine.


Modeli

Kikuchi Nakagawa za sad ima samo tri modela, u nekoliko varijanti boja: Murakumo, Ichimonji i Genmon. Proizvodnja satova je u okvirima par stotina modela godišnje, zbog dugotrajnog procesa ručnog rada.

 

1. Murakumo

Murakumo KN001
 

Murakumo je model sa malom sekundarom, tradicionalnim markerima označenim arapskim brojevima brege stila. Dimenzije su kompaktne, u duhu starih vremena, pa je prečnik finih 36,8 mm, rastojanje od ušica do ušica iznosi 45,5 mm, a visina sata je samo 8,5 mm.

Tananost sata je postignuta upotrebom automatskog mehanizma KN001, koji ima mikrorotor. Ima 29 rubina, regulisan je u pet pozicija. Radi na 21.600 otkucaja u satu, ili 6 Hz, a rezerva snage je 48 sati, ili puna dva dana.

 

Automatski kalibar KN001 sa mikrorotorom

 

Kućište, kopča i impozantne pik kazaljke su polirani ručno. Model ima safirno staklo sa antirefleks premazom sa obe strane.

Cena je 23.000$.


2. Ichimonji

Ichimonji KN001
 

Ichimonji pokreće isti kalibar pa je osnovni dizajn sličan, s tim što ovaj model odaje poštu vojnim satovima dvadesetog veka. Dizajn je manje umetnički, jednostavniji. Kazaljke su ravne, tanke i precizne, dugačke taman toliko da dodiruju markere za sate, odnosno minutnu skalu.

Dimenzije su slične. Iako je prečnik kućišta istih 36,8 mm, dužina od krajeva ušica je 43,5. Dakle, 2 milimetra je kraći od Murakume, pa se nosi kao nešto manji. Visina kućišta ostaje nepromenenja i iznosi 8,5 mm.

Cena je 22.000$.


3. Genmon

Genmon KN002
 

Genmon ima drugi mehanizam, referentne oznake KN002. Istih je dimenzija kao KN001, ima mikrorotor, a razlika je u komplikaciji male sekundare. Genmon je elegantan sat za svečane prilike i prikazuje samo sate i minute.

Eleganciji doprinosi i ciferblat, brušen radijalno, tako da odaje efekat sunčevih zraka.

Cena je 27.000$.

Iako su Kikuchi Nakagawa satovi daleko iznad cenovnog ranga koji je dostupan mnogima, raduje činjenica da se Japan budi i ponovo vraća na mapu luksuznih ručnih satova.

Pored evergreen brendova kao što su Grand Seiko i Credor, svoju ponudu luksuznijih satova pojačavaju The Citizen i Orient Star. Pored njih, tu su i nezavisni proizvođači koji plene kvalitetom i luksuzom kao Hajime Asaoka, Minase i Naoya Hida. A Kikuchi Nakagawa proširuje izbor luksuznih japanskih satova i to na najbolji način!


Srdačan pozdrav,

Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар