22. 6. 2021.

Neobični japanski satovi


    Jedna od najupečatljivijih stvari u dizajnu satova je razmera u kojoj se sve dešava, budući da su svi ograničeni na maleni disk pričvršćen za zglob. Pa ipak, uprkos ovom ograničenju, postoji toliko različitih i originalnih modela, od kojih su mnogi izuzetno lepi i popularni. Mnogi od najvećih svetskih proizvođača satova takođe se više ne ograničavaju samo na merenje sekundi, minuta i sati. Mogu se nadgledati dani, nedelje, meseci i vreme u drugim gradovima širom sveta, pa čak se i mesečeve faze i kretanje nebeskih tela uklapaju u ove kreativne satove. S druge strane, digitalni satovi su proizvođačima otvorili novi svet mogućnosti koje ranije nisu bile dostupne. 
    Međutim, s vremena na vreme, neki dizajner odluči da se suprotstavi ograničenjima klasičnog oblika i tada nastane nešto unikatno i pomalo neobično. U ovom tekstu ću vam predstaviti neke od meni najčudnijih i najzanimljivijih satova japanskih brendova koji privlače pažnju. Da li su lepi ili ne, ostaje u oku posmatrača.
 

  1. Seiko Sportura

     Možda je većina prvo pomislila na model popularno nazvan Ripley, po junakinji SF horor filma Alien, i tačno, to je dizajnerski pomalo neobičan sat koji sam prvobitno hteo da predstavim. Onda sam se setio jednog nestandardno interesantnog modela koji se naziva Sportura Kinetic Chronograph.
 
Seiko Sportura SLQ007
  
    Seiko je ovim modelom pustio mašti na volju i napravio dizajnerski zanimljiv sat od nerđajućeg čelika koji sadrži pet zasebnih brojčanika u krugu. Funkcije uključuju sate, minute, sekunde, datum i hronograf. Prečnik sata je 42 mm, debljina 14,2 mm i 48 mm od spojeva sa integrisanom narukvicom.
    Pokreće ga kalibar 9T82, koji ima funkciju hakovanja sekunde. Na papiru zvuči kao standardan hronograf, ali izgled ga izdvaja. Ovako je Seiko video budućnost industrijskog dizajna, i kako će izgledati satovi koji će nositi neke buduće generacije međuzvezdanih putnika. Ripli je mogla komotno i ovaj sat da nosi.
 

    2. Orient Cerak

    Gde je Seiko, tu je i Orient, koji je napravio nešto što bi danas zbunilo mnoge. U pitanju je digitalni automatik sat. Naravno, misli se na prikaz vremena brojevima, nasuprot analognom prikazu sa kazaljkama.
 
Orient CERAK0001W
     
    Mehanizam koji pokreće sat je tipičan automatik 46S50 i nalazi se u kućištu 22 mm x 28 mm x 13,4 mm. Deluje standardno, ali je čitanje vremena ono što ga čini neobičnim satom.
    Na poziciji 9 sati postoji strelica koja pokazuje sate. Nasuprot njoj je strelica koja pokazuje minute. Sekundara je crvene boje i pokazuje vreme po obodu cifera klasičnim putem. Na poziciji 6 sati je datum. Na slici je 10:42, međutim, primetićete da je strelica za sate bliža podeljku 11. Već u 10:50 brojčanik izgleda kao da pokazuje 11:50, što je najviše zbunjivalo korisnike, te je ovaj Orient model brzo pao u zaborav. Danas je to tražen model koji se teško nalazi, a zbog čudnog prikazivanja sati je omiljen kod kolekcionara.

    3. Citizen Independent

    Devedesete su bile čudne godine, kada je svaki proizvođač želeo da izbaci neki futuristički dizajn koji će ih uvesti u XXI vek. Citizen se pridružio ostalim japanskim časovničarskim brendovima jednim izuzetno zanimljivim dizajnerskim poduhvatom: Independent 1481010.
 
Citizen Independent 1481010

    Ubacili su sve što su mogli. Analogno-digitalni prikaz, štopericu, tajmer, alarm, sve! Drugi su imali integrisane narukvice, Citizen je od kućišta napravio narukvicu. Mada, nisam siguran kako se skraćivala i produživala... osim mikropodešavanja na kopči, čini se da nema drugog načina da se podesi dužina.
     Veb-stranica Citizen Japan je na sledeći način oglašavala ovaj model: ... usmeren ka mlađim osobama i zasnovan na retro-futurističkom dizajnu. INDEPENDENT – Slobodno srce koje niko nije zarobio, namenjeno je načinu života slobodnih mladih ljudi.  Prednjači u stilu i vodi trendove, to je moderan sat za mlade, ima agresivan modni dizajn koji odiše konceptom budućnosti. Sve japanske reklame zvuče pomalo čudno. Znam, bio sam u Japanu... verujte mi na reč.
    

    4. Casio Remote Control

    A tek Casio što može da se podiči neobičnim satovima! Royale je umalo završio na ovoj listi zbog neobičnog dizajna kućišta, tačnije, digitalnog displeja i izuzetne popularnosti u svetu. Međutim, drugi model mi je zapao  za oko Casio CMD-40 1ZT TV/VCR Remote Control.
 

    Ovo je sat koji je devedesetih bio toliko ispred svog vremena, da nije imao konkurenciju sve do pojave prvih pametnih satova. Funkcije koje ovaj model ima su zaista mnogobrojne. Pored prikaza vremena, dana i datuma, ima i štopericu, tajmer, alarm, svetsko vreme, digitron, pa čak i mogućnost kontrole TV kanala i VCR funkcija. Za one mlađe, VCR je video-rekorder, preteča DVD plejera, na kom smo gledali filmove. Uz pomoć ovog sata, preko infrared odašiljača, mogli ste da premotavate kasetu, pauzirate, puštate i isključujete film, kao i da menjate TV kanale, podešavate ton, uostalom, sve funkcije koje ima jedan daljinski aparat.

    5. Minase 7 Windows

    Minase je japanski mikrobrend koji mi je privukao pažnju zbog izvrsnog kvaliteta izrade i zanimljivog dizajna koji krasi njihove modele. Najnoviji model se naziva 7 Windows, ali ne treba ga mešati sa Windows 7 operativnim sistemom, jer Minase nije Smart Watch.
 
    Zapravo, model 7 Windows u sebi ne sadrži elektroniku, a napravljen je na tradicionalan način, bez upotrebe robotike, uz minimalno korišćenje savremenih mašina, uglavnom rukama stručnih majstora i umetnika. Ručno modifikovan i ukrašen mehanizam, ručno polirano kućište neobičnog dizajna je ono što ga izdvaja. Zapravo, ovaj model ima dva kućišta, klasično – mehanizam, brojčanik, kazaljke, koje je smešteno u drugo kućište, sa sedam prozora od safirnog stakla. Otuda i ime.
    Ako ste zainteresovani da saznate više o ovom modelu, možete pročitati tekst: Upoznajte zvezdu u usponu: Minase sa stranice Hronometar.net. To je novi blog, takođe vezan za svet horologije, koji možete zapratiti.
 

    6. JHA Scopedog

    Japan Handcraft Watch Association – JHA su unikatni satovi koje prave japanski slobodni umetnici. Ne treba ni naglašavati koliko su čudni njihovi modeli! Odabrao sam možda i najmanje čudan model iz njihove kolekcije: Votoms Watch Scopedog.
 
    JHA je udruženje talentovanih zanatlija i umetnika iz celog Japana, koju je osnovao umetnik Koji Shinohara 1983. godine. Cilj udruženja je korišćenje tradicionalnih metoda izrade satova koji će imati nesvakidašnji dizajn.
    Model sa slike vuče inspiraciju iz stimpank pokreta, te sat više liči na aparaturu neke parne mašine koja pokazuje nivo pritiska u kotlovima, nego na spravu koja pokazuje vreme. Kućište iz tri dela je napravljeno od bronze, i ne zahteva posebnu obuku da bi se videlo koliko ima sati. Najveći brojčanik pokazuje sate, gornji minute i desni sekunde. Prosto, ali unikatno.
    Ono što definitivno nije bilo prosto, jeste da sat pokreće Seiko NH mehanizam! Ne mogu ni da zamislim koliko je posla bilo potrebno da se modifikuje kako bi pokazivao vreme u tri različita kućišta.

    Postoji, naravno, još mnogo zanimljivo neobičnih modela satova, ali o tome možda nekom drugom prilikom. 

Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар