2. 5. 2022.

Pravi naslednik? – Citizen Bullhead (predstavljanje)


  Hipi šezdesete i vesele sedamdesete su bile zlatno doba automatskih hronografa i industrijskog dizajna. Seiko je polako počeo da postavlja svoje ime visoko na lestvici istorije. Drugi proizvođači satova iz Japana su morali da urade nešto povodom toga. Odgovor koji je Citizen smislio na sve traženije i popularnije hronografe sa Seiko 6139 kalibrom bio je Challenge Timer, cal. 8110; ali ga mi poznajemo po daleko čuvenijem nadimku Bullhead!
    Kompaktnih dimenzija, zanimljivog dizajna sa pušerima na vrhu, poput glave sa rogovima po čemu je dobio nadimak sat je bio pouzdan i izuzetno popularan sedamdesetih. Da sećanje na model ne izbledi u potpunosti, postarao se Tarantinov film Bilo jednom u Holivudu u kome poznati glumac Bred Pit nosi zlatni Bullhead.
 
Scena iz filma Once Upon a Time in Hollywood

    Citizen Cal. 8110, koji je pokretao Bullhead, bio je mehanički hronograf kojeg je kompanija lansirala ranih sedamdesetih. Ovaj mehanizam je pokretao mnoge različite modele u to vreme, sve do otprilike 1980. godine. Bio je to odličan mehanizam, dobrih performansi, kompaktnih dimenzija, koji je radio na visokoj frekvenciji hi-beat od 28.800 bph. Povrh toga, bio je to tzv. Flyback hronograf, što je značilo da se štoperica može trenutno vratiti na nulu dok još radi, bez potrebe zaustavljanja i resetovanja. Prostim pritiskom desnog pušera, velika sekundara leti nazad na nulu i istovremeno kreće da meri drugo vreme. Ovi podaci ga čine superiornijim od glavnog konkurenta Seiko 6139. Međutim, Citizen nikad nije imao popularnost zemljaka.
 

    Što se tiče dimenzija, Citizen je iskoristio svoj sitan mehanizam da napravi kompaktan sat. Prečnik Bullheada je samo 38 milimetara. Ta veličina je prilično u skladu s vremenom kad je nastao, međutim, Seiko 6139 hronografi su išli i do ogromnih 44 mm. Pošto Bullhead nema istaknute držače za narukvicu, sat deluje još manji kada je na zglobu. 
    Danas, reizdanja popularnih satova su veoma tražena u časovničarskoj industriji. Da li je to nostalgija starih kupaca, ili pak neka želja da se ponovo dožive one zlatne godine, sve više brendova daje svojim dizajnerima priliku da kopaju po starim katalozima.
    Citizen nije propustio priliku da predstavi novi Bullhead – Chrono AN3660!
 
Novi Citizen Bullhead

    Novi model je naizgled identičan starom. Čini se da je, za razliku od mnogih, Citizen je napravio verno reizdanje. Međutim, kada se malo bolje zagleda, primećuju se drugačija dizajnerska rešenja i jedna krupna razlika zbog koje su mnogi otpisali ovaj sat, odmah u startu.
    Primetili ste, novi model pokreće kvarcni mehanizam. To je krupna razlika u odnosu na automatski mehanizam iz prošlosti. Zagriženi ljubitelji brenda su osudili ovaj potez, međutim, većini ovo i ne predstavlja neki problem. Kvarcni satovi su tačniji, pouzdaniji i mnogo jeftiniji, pa će mnogi moći da uživaju u nošenju ovog sata. Cena, pak, i nije toliko niska, i iznosi oko 300 dolara. Svakako, mnogo niže nego što bi koštala mehanika...
 

     Ostale razlike su suptilne i uglavnom uslovljene mehanizmom i rasporedom komplikacija. Tako imamo datum na drugom mestu, nedostaje prikaz dana, natpisi su, prirodno, drugačiji. Novi model ima tri funkcionalna podbrojčanika i oznake u razmaku od po pet minuta na unutrašnjem okviru.
    Citizen je, prvobitno, na tržište izbacio dva modela, samo za japansko tržište, mada se mogu naći onlajn, ako se neko odluči za kupovinu van ove ostrvske zemlje. To su Panda i Navy sa slike iznad.
    Velika sekundara narandžaste boje je upečatljiva. Jarko narandžaste kazaljke su prisutne i na podbrojčanicima. Sama narukvica dolazi pravo iz sedamdesetih. U stilu tog doba, napravljena je od linkova od presavijenog lima, pa će skoro sigurno da neprijatno čupa dlake na ruci. Ne čudi izbor Breda Pita da sat nosi na kožnoj narukvici u filmu. Ako ste gledali film i ako vam se svideo, teško da ćete nositi ovaj sat na bilo čemu osim na toj narukvici.
    Nešto kasnije, pored ova dva modela, Citizen je predstavio i dva limitirana modela: Reverse Panda i Gold, koji ne samo da su bili limitirani, već su se i prodavali samo u određenim buticima u Tokiju, Osaki, Kjotou, Saporou i Fukuoki, a ne širom Japana. 
    Onda su usledile nove verzije, koje možete videti na slici:

Verzija u zlatnoj boji na koži je najvernija modelu iz filma.
     
    Citizen je ovim napravio zaista dobro reizdanje, i sasvim dostojnog naslednika, čak i ako se u obzir uzme kvarcni mehanizam. Napominjem, Challenge Timer, cal. 8110 je u ono vreme bio pristupačan sat. Danas kvarcni satovi pripadaju rangu pristupačnih modela bilo koje kompanije, tako da je karakteristika pristupačnosti novog Bullhead modela u duhu modela iz sedamdesetih.
    Nadam se da će se Citizen uskoro odlučiti da prodaje ovaj model širom sveta i da će se naći i na našem tržištu.
 
Srdačan pozdrav,
Ivan R.



2 коментара: