25. 4. 2022.

VEST: Seiko 5 GMT!


    Pre par dana procurela je veoma interesantna vest! Seiko, izgleda, izbacuje na tržište GMT sat za ispod $500...!!! Zvuči neverovatno, pogotovo kada se uzme činjenica da je tako nešto prava retkost u cenovnom rangu ispod 1.000 dolara! 
    
    Šta je to GMT funkcija?

    Srednje vreme po Griniču, poznatije kao GMT, jeste solarno vreme prema Kraljevskoj opservatoriji u Griniču, London. Za razliku od vremenskih zona na koje smo navikli, letnje računanje vremena ne utiče na GMT. Sam koncept datira iz 1884. godine, kada su se narodi na međunarodnoj konvenciji složila da će Grinič biti srednje vreme sa kojim će se porediti vremenske zone ostatka sveta. 
    S tim u vezi, postoje satovi koji ovaj princip mehanički prenose na brojčanik sata. GMT funkcije vam omogućavaju da podesite dodatnu vremensku zonu, ili više zona, na svom satu.
    Klasični sat je podešen da okreće kazaljku sata ceo krug u potpunosti jednom svakih 12 sati. GMT funkcija sata je u suštini dodatna kazaljka na istoj osovini koja je podešena da se rotira jednom u 24 sata. Takav sat je opremljen dodatnim okvirom sa skalom koja ima 24 podeoka, a ta dodatna kazaljka pokazuje vreme na njoj. 
 
    Seiko 5 GMT
 
    Ne možemo reći da ovo nisu uzbudljive vesti za zaljubljenike u satove, ali definitivno vest nije izbacio Seiko. Ova vest je procurela 20. aprila 2022. godine, i još uvek nije potvrđena... bar ne u potpunosti. Međutim, Seiko je najavio da će o ovoj temi dati više informacija 08. juna iste godine.
    Pa ipak, kako vreme prolazi, sve više informacija izlazi u javnost, tako da se mnogi slažu da to Seiko pušta da procure male informacije, kao marketinšku taktiku.
    Ono što se zna jeste da će novi, pristupačni GMT sat biti u liniji Sports, koju mi znamo kao novi, rebrendirani Seiko 5. Model će imati dobro poznato 5KX kućište, poznatih dimenzija, koje se samo razlikuju u debljini kućišta. Razlog je verovatno drugačiji mehanizam i dodatna kazaljka, pa će biti potrebno da se napravi prostora za njih.
    Za početak, biće tri modela koji će nostiti oznaku SSK

Crni SSK 001
 

 
        Klasičan dizajn najbolje ide uz elegantnu crnu boju, zbog čega može da se nosi u najvećem broju situacija. Bezel je, kao i kod svih modela iz serije, u dve boje, ovde u kombinaciji crne i sive. Da sat ne bude pomalo monoton, GMT natpis i kazaljka su jarkocrvene boje.
    Svi modeli dolaze na jubilee narukvici, debljine 22 mm. Lepo stoji na satu i upotpunjuje luksuzniji izgled modela.
    Staklo je hardlex, što će mnogima biti mana, pogotovo što je najavljena cena ovog modela 480 dolara. Međutim, svi modeli u novoj liniji Seiko 5 imaju hardlex, pa se i nije očekivao safir. Zanimljivo je da na staklu postoji lupa koja uveličava datum. I tu će se lomiti koplja među ljubiteljima brenda.
    Pored toga, rotirajući okvir nije od aluminijuma, već je i on prekriven hardlex staklom. To je malo izdržljivije mineralno staklo, koje bi trebalo da bude otpornije na grebanje od aluminijuma, tako da bih to nazvao unapređenjem. Ostaje da vidimo da li će svetleti u mraku, ili će ih Seiko ostaviti bez fotoluminescentne boje.

Plavi SSK 003
 
    Plavi satovi su uvek u modi, a Seiko se odlučio za Batman varijantu ovog GMT modela. Iako su mnogi priželjkivali Pespi verziju, pogotovo kada se zna da će GMT kazaljka biti crvene boje, ovaj model ipak lepo izgleda na fotografijama.
    Specifikacije, materijali i narukvica su isti kao kod svih modela, tako da neću trošiti reči.
 
Narandžasti SSK 005
 
     Na prvi pogled, ovo je najveseliji model u budućoj ponudi. Ima rotirajući okvir u crno-sivoj kombinaciji boja, ali su oznake zlatne, kako bi se slagale sa zlatnim kazaljkama. GMT kazaljka je crna, jasno se vidi, što se baš i ne može reći za malu i veliku kazaljku na narandžastoj podlozi. Međutim, dovoljno su uočljive.
    Za razliku od prethodnih modela, čiji su markeri uokvireni metalnim ramom, markeri ovog modela su obojeni u crno i veoma se jasno vide.
    Svi modeli imaju vodootpornost na klasičnih 100 metara.
 
    Mehanizam

    Oko mehanizma je naviše polemike. Pošto Seiko zvanično nije izašao sa pojašnjenjem, mnogi veruju da to neće biti pravi GMT sat. Ono što se zna jeste da mehanizam nositi oznaku 4R34.
    Najjeftinija kombinacija za Seiko jeste da mala kazaljka koja pokazuje sate i GMT kazaljka nisu odvojene. To znači da se ne mogu zasebno štelovati da pokazuju dva vremena. Jedino uz pomoć rotirajućeg okvira možete da pratite drugu vremensku zonu. U tom slučaju, GMT kazaljka vam može služiti više kao funkcija doba dana.
     Drugi princip jeste da su kazaljke odvojene. To je skuplja opcija za brend, jer je potrebno dodatnih delova u mehanizmu kako bi se one pomerale nezavisno jedna od druge, tako da mogu da pokazuju dve vremenske zone, a okretanjem okvira sat bi mogao da pokazuje i treću.
    Postoji indikator koji možda pokazuje da je opcija dva vrlo moguća. Ovaj novi mehanizam je varijanta kalibra 4R36. Ovaj mehanizam ima dan i datum, međutim, na fotografijama koje su procurele u javnost jasno se vidi samo datum. 
    Kada se krunica izvuče na prvu poziciju, okretanje unapred služi da se podešava datum, a okretanjem unazad se šteluje dan u nedelji. S obzirom na to da ga ovaj model nema, moguće je da je Seiko umesto toga namestio komplikaciju da pomera GMT kazaljku unapred, odvojeno od male kazaljke, koja se može nameštati tek kada se krunica izvuče na poziciju dva.
    Ovo ne mogu da dokažem, to je neko moje razmatranje, nadanje i predviđanje onoga šta bi Seiko mogao da uradi, a da ne potroši mnogo novca. 
 
Poznati vloger WatchChris tvrdi da će novi Seiko 5 GMT biti pravi GMT sat, tj. da će kazaljke moći da se podešavaju odvojeno.

WatchChris
***Update I have official word from a reliable source this will be available as a NH34 AND it is a TRUE GMT caliber with jumping local hour hand! I will have an early version of this movement for review on my channel in the coming weeks!
 
    Ovde on tvrdi da ima pouzdan izvor koji kaže da će novi model biti pravi GMT, sa malom kazaljkom koja može zasebno da se namešta u skokovima od po sat vremena. To bi bila najskuplja verzija mehanizma za Seiko i, ako je u pravu, biće to zaista neverovatno. Pravi GMT sat za manje od 500 dolara!? Nijedan drugi japanski ni švajcarski brend nema tako nešto u svojoj ponudi. Da ne govorim o pometnji koju će NH34 da napravi na mikrobrend sceni...

    Zaključak

    Ovo je bilo kratko predstavljanje još nenajavljenih modela iz Seiko 5 kolekcije i neka moja viđenja o tome šta možemo očekivati. Treba sačekati 8. jun 2022. godine, jer pre toga ništa sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo. Svakako, biće to pravo osveženje na sceni pristupačnih mehaničkih satova, a dizajn se mnogima jako svideo.
    Verujem da će Seiko brzo izbaciti dodatne kombinacije boja, ako model bude popularan, u šta ne sumnjam.
    Najbitnije od svega jeste činjenica da Seiko uvek izbacuje NH verzije svojih kalibara, namenjenih mikrobrendovima, tako da možemo da očekujem navalu GMT Mikrosa na sve strane. Poznajući njihov rad i trud, sigurno će uskoro izaći vrlo dobri satovi sa safirnim staklom, odličnim narukvicama i najrazličitijim dizajnom na mikrobrend tržištu satova!
    Za kraj ostavljam link za tekst koji govori o tome koje još komplikacije postoje u satovima Sve same komplikacije!
 
Srdačan pozdrav,
Ivan R.

Нема коментара:

Постави коментар